Från tidig vår till sen höst besväras en av fem svenskar av allergi mot pollen. Allergin brukar visa sig redan i skolåldern.
Pollenallergi kan göra dig trött och hängig. Det är ofta svårare att orka med jobb, skola och aktiviteter när allergin är som mest besvärande. Vid höga pollenhalter kan du må bättre av att stanna inomhus – håll dig gärna uppdaterad om aktuella halter via pollenrapporter som numera är en självklar del av de dagliga väderprognoserna.
Så kan du lindra besvären - 5 huskurer mot pollen
- Förvara ytterkläderna smart
Tänk på att förvara ytterkläder, där pollenfrön lätt fastnar, separat från övriga delar i bostaden. Detta för att minska allergenhanterna i ditt hem.
- Välj rätt tid för hårtvätt
Tvätta håret på kvällen innan du går till sängs för att bli av med all pollen som fastnat där under dagen.
- Håll fönster och dörrar stängda
Tänk på att hålla fönster och dörrar stängda – speciellt under dagtid. Undvik även att hänga/torka tvätt utomhus.
- Träna inomhus
Om är van att träna utomhus och har problem med pollenallergi och andningsbesvär bör du planera för träning inomhus när halterna är som högst – beroende på hur svåra besvär du har.
- Börja medicinera i tid
Påbörja medicineringen ungefär två till tre veckor innan pollensäsongen drar igång. Om du vet med dig att du besväras av tidig allergi, från al och hassel, bör du medicinera i februari.
Du med allergibesvär som kräver receptbelagda preparat gör klokt i att förnya dina recept i god tid.
Självtest vid pollenallergi
Om du misstänker att du är allergisk mot pollen kan du göra vårt enkla självtest för att lära dig mer om pollenallergi och när du kan behöva söka vård.
När egenvård inte är tillräckligt
Ibland räcker inte egenvård till. Som tur är finns det läkemedel som kan dämpa allergibesvären. Om dina symptom inte lindras med hjälp av medicinering kan det vara klokt att boka tid med en läkare för en bedömning. På någon av våra vårdcentraler kan vi hjälpa dig med din pollenallergi.