BARN OCH FAMILJ

Vad du kan förvänta dig om du vill amma

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
illustration-bröst-barn-som-ammar
Alla är olika och ingen amning är den andra lik – för vissa går det lätt, medan andra behöver mer tid och tålamod. Kom ihåg att du har rätt att må bra medan du ammar. Här går vi igenom vad du kan förvänta dig om du bestämmer dig för att amma.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Redan under graviditeten börjar kroppen förbereda sig för amning – du har alltså mjölk i brösten redan som gravid. Den mjölken kallas för råmjölk och är en gul bröstmjölk som innehåller extra mycket näring, proteiner, antikroppar och immunologiskt skydd som kan skydda mot vissa infektioner.

Första tiden med amning

Några dagar efter förlossningen ersätts din råmjölk av mogen bröstmjölk om du väljer att börja amma. Mogen bröstmjölk är vit och tunnare än råmjölken. Den innehåller en större andel fett och laktos, men även proteiner, hormoner, tillväxtfaktorer och antikroppar.

Den första veckan efter förlossningen kommer ditt barn kanske vilja äta väldigt ofta. Ibland så ofta som varje timme. Du behöver inte vara orolig för att ge ditt barn för mycket mat – det är inte möjligt. Tecken på att ditt barn är hungrig är att hen gör små smackande ljud, räcker ut tungan, slickar sig på läpparna eller söker efter bröstet genom att vrida och buffa med huvudet. Det är också vanligt att barnet börjar gråta för att uppmärksamma dig på att det är dags att äta.

När barnet suger på bröstvårtan stimuleras produktionen av bröstmjölk. Denna process gör att musklerna i brösten sätter tryck på bröstmjölkskanalerna och kan ibland leda till en stickande känsla.

Amning kan vara smärtsamt

Det är vanligt att amning gör lite ont – speciellt medan barnet vänjer sig.

Ibland kan smärtan orsakas av att brösten producerar för mycket mjölk. Det leder till kraftiga strålar av mjölk som kan göra det svårare för bebisen att amma. Det kan också leda till att brösten läcker. Om det händer kan du pausa en stund och pressa ut lite överflödig mjölk, alternativt låta överflödig mjölk rinna ut på en handduk, och sedan försöka igen.

Du kan också få ont om du har utvecklat en bakteriell infektion i brösten. Detta brukar visa sig som rodnad på brösten, ibland i form av strimmor och ömmande partier, och kan leda till feber eller influensaliknande symptom. Det är klokt att kontakta en läkare för att utreda om du behöver äta antibiotika för besvären.

Andra orsaker till att du upplever obehag kan vara en illasittande BH, igentäppta bröst eller att pumpningen av bröstmjölk inte fungerar som den ska.

Alla nyblivna mammor har unika erfarenheter av amning, men de allra flesta behöver hjälp i början. Efter förlossningen visar en barnmorska hur du kan hålla barnet och du får hjälp att hitta rätt sugteknik för ditt barn.

Du ska inte behöva ha ont när du ammar – om du har ont ska du kontakta vården för att identifiera problemet och få hjälp med dina besvär.

Amning kan påverka dina känslor

När du ammar producerar kroppen hormoner som kallas prolaktin och oxytocin. Dessa hormoner stimulerar både produktionen av bröstmjölk samt din instinkt att omhänderta ditt barn. Det i sin tur stärker bandet mellan mor och barn.

Med tiden sjunker nivån av dessa hormoner. Även nivån av “belöningshormonet” dopamin sänks. När dopaminnivån sjunker hos de som ammar kan det ske så snabbt att det leder till en tillfällig depression. Humörsvängningarna är normala och övergår vanligtvis när du slutar att amma.

Brösten kan “läcka”

Det är vanligt att bröstmjölk läcker från bröstvårtorna mellan amningarna. Om det händer finns det amningskupor eller inlägg du kan använda i BHn.

Du kan känna dig stressad över kosten

Det är vanligt att känna sig stressad över kosten om du ammar. Men det är ingenting att oroa sig för – det är bara en väldigt liten del av det du äter eller dricker som förs över till ditt barn genom bröstmjölk.

Det viktigaste är att försöka äta varierat och äta sådant som får dig att må bra. Försök få i dig mycket frukt, grönsaker, bröd och pasta på fullkorn, protein, mejeriprodukter och fiberrik mat som exempelvis linser och bönor.

Om du känner att du inte kan amma

För många tar det lång tid att komma igång med amningen och få det att kännas bra. En del mammor tror att de gör något fel om de inte kan amma – eller inte känner sig bekväma med det. Men det stämmer inte och det finns ingen anledning att känna skuldkänslor.

Har du exempelvis haft en lång och svår förlossning eller om ditt barn har svårt att få grepp om bröstvårtan kan det vara tufft att försöka amma. Inget av detta är ditt fel. Här kan du läsa mer om alternativ till amning.

Känner du att det är svårt att få till amningen på egen hand finns det hjälp att få. Du kan prata med en specialutbildad sjuksköterska eller en amningsrådgivare som kan ge dig stöd och råd.

Så kan KRY hjälpa till

Oavsett om du väljer att amma eller inte så har du alltid rätt att må bra tillsammans med ditt barn. Vi på KRY kan erbjuda amningshjälp från specialutbildade amningsrådgivare via vår app.

Boka ett möte

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.