BARN OCH FAMILJ

Alternativ till amning – för dig som inte kan eller vill

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
Amning är det vanligaste sättet att ge en nyfödd bebis all näring den behöver. Men det är många som väljer att inte amma av olika anledningar. Nedan berättar vi mer om alternativ till amning – för dig som inte kan eller vill.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Det är lätt att känna skam och skuldkänslor om man inte kan eller vill amma, men det finns flera sätt att underlätta amningen och göra det mer bekvämt för den som ammar och för barnet. Dessutom är inte amning det enda sättet att ge mat till ett nyfött barn – det finns många andra metoder som är minst lika hälsosamma.

Om du väljer bröstmjölksersättning

Det är helt okej att använda ersättning för att mata ditt barn. Från ett näringsperspektiv så fungerar det på samma sätt som bröstmjölk. Däremot innehåller bröstmjölk ett visst immunologiskt skydd – något som saknas i bröstmjölksersättning.

Vill du mata ditt barn med ersättning så är det klokt att köpa hem ett flertal nappflaskor, så det alltid finns en flaska till hands. Tänk på att tvätta ur flaskorna ordentligt med diskmedel och varmvatten eftersom bakterier annars lätt kan växa i resterna.

Ge ditt barn ordentligt med tid vid matning så att ni båda får tid att njuta och knyta an till varandra utan att stressa. Likt amning kan du mata ditt barn hud mot hud för att inbringa tröst, trygghet och närhet. Om du håller barnet halvsittandes i famnen blir upplevelsen bättre – det underlättar andningen och det blir lättare för barnet att svälja.

Bröstmjölksersättning är lika näringsrik som bröstmjölk

Kom ihåg att bröstmjölksersättning är lika bra för ditt barn som bröstmjölk. Ersättningen görs vanligtvis på ko- eller getmjölk och är berikad med vitaminer och näringstillskott.

Nyfödda barn ska dricka en speciell bröstmjölksersättning för spädbarn som är skonsam för matsmältningen. När barnet har fyllt ett år kan hen dricka pastöriserad ersättning gjord på ko-, får- eller getmjölk. Om ditt barn är allergisk mot komjölk kan getmjölk vara ett bättre alternativ. Skulle du känna att barnet inte gillar en specifik bröstmjölksersättning är det helt okej att prova en annan sort.

Om du vill variera mellan bröstmjölksersättning och amning

En del föräldrar tror att barnet inte kommer vilja amma igen om man ger bröstmjölksersättning. Det stämmer inte. Studier visar att barn som ges ersättning tidigt i livet inte kommer att påverka hur barnet vill bli matad i framtiden.

Ett nyfött barn som ges en liten mängd bröstmjölk varvat med bröstmjölksersättning mår lika bra som om du enbart matar ditt barn via amning. Läs mer om vad du kan förvänta dig om du vill börja amma.

Om du känner att du inte kan amma

För många tar det lång tid att komma igång med amningen och få det att kännas bra. En del tror att de gör något fel om de inte kan amma – eller inte känner sig bekväma med det. Men det stämmer inte och det finns ingen anledning att känna skuldkänslor.

Har du exempelvis haft en lång och svår förlossning eller om ditt barn har svårt att få grepp om bröstvårtan kan det vara tufft att försöka amma. Inget av detta är ditt fel.

Känner du att det är svårt att få till amningen på egen hand finns det hjälp att få. Du kan prata med en specialutbildad sjuksköterska eller en amningsrådgivare som kan ge dig stöd och råd.

Så kan KRY hjälpa till

Oavsett om du väljer att amma eller inte så har du alltid rätt att må bra tillsammans med ditt barn. Vi på KRY kan erbjuda amningshjälp från specialutbildade amningsrådgivare via vår app.

Boka ett möte

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.