MÄNS HÄLSA

“Det manliga klimakteriet” – vad säger forskningen?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Våra hormonnivåer förändras i takt med att vi åldras och det är helt naturligt. För kvinnor sjunker nivåerna av östrogen drastiskt under klimakteriet – men finns det någon liknande period i livet för män?

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

I den här texten använder vi ordet kvinna för en person med livmoder, äggledare och äggstockar och ordet man för en person som har testiklar. Vi vet att kön är ett spektrum och att det finns många sätt att identifiera sig på. Vi hoppas att den här texten kan vara hjälpsam ändå.

Kan män hamna i klimakteriet?

En term som ofta används i media är “det manliga klimakteriet” och syftar på en åldersrelaterad nedgång i testosteron och symptomen som är förknippade med detta – mindre energi, sämre koncentrationsförmåga, viktökning och erektil dysfunktion.

Céline Guyomar, läkare på Kry i Frankrike, förklarar mer.

– Uttrycket “det manliga klimakteriet” är inte helt korrekt eftersom den sjunkande fertiliteten hos män skiljer sig mycket från klimakteriet som kvinnor går igenom, säger Céline och fortsätter:
– Mängden hormoner minskar naturligt med åldern. Vissa män drabbas dock av testosteronbrist, även känt som hypogonadism, och androgenbrist då kroppen inte kan tillverka tillräckligt med hormon på egen hand, säger hon.

Vad är testosteron och vad händer när jag blir äldre?

Testosteron beskrivs ofta som det manliga könshormonet och spelar en viktig roll för emotionellt och fysiskt välbefinnande. Hos män tillverkas det framför allt i testiklarna.

– Testosteronet ansvarar för produktionen av spermier och röda blodkroppar. Det stimulerar också sexlusten, upprätthåller muskel- och benstyrka och reglerar fördelningen av kroppsfett, säger Céline.

Män börjar producera testosteron under puberteten och nivåerna är som högst i tjugoårsåldern. När män är runt 30 år börjar testosteronhalten minska med cirka 1 till 2 procent per år.

Det talas ibland om ”andropaus”, en benämning på ett manligt tillstånd som börjar i femtioårsåldern. Men minskningen av könshormon sker mer successivt hos män än hos kvinnor, och män upplever sällan stora problem.

Vilka psykiska symptom kan uppstå när jag blir äldre?

Att bli medelålders kan innebära många förändringar – hälsan förändras, relationer kanske tar slut eller föräldrar går bort.

Män kan drabbas av olika ”övergångssymptom”. Till exempel att de börjar tvivlar på sin egen förmåga, får lägre energinivå, humörförändringar, minskad motivation, bristande självkänsla och lägre sexdrift.

Andra faktorer som kan bidra till liknande känslor är:

  • dålig kost
  • inte tillräckligt med motion
  • för lite sömn
  • för mycket alkohol.

Hur visar sig testosteronbrist?

I vissa fall kan symptom på "det manliga klimakteriet" orsakas av testosteronbrist. Det inträffar när testiklarna börjar arbeta mindre effektivt och tillverkar få eller inga hormoner.

Även om testosteronbrist kan uppstå i alla åldrar, är det mer troligt att män drabbas i takt med att de blir äldre. Detta påverkar omkring 2 till 6 procent av äldre män. Några av de vanligaste symptomen är:

  • ökad risk för benbrott
  • minskad muskelmassa och styrka
  • minskad tillväxt av kroppshår
  • värmevallningar och svettningar
  • minskad sexlust
  • erektil dysfunktion
  • infertilitet
  • låg självkänsla
  • förändringar i humöret: ilska, depression, irritation och nedstämdhet
  • trötthet
  • sämre koncentration och minnesfunktion
  • ökad mängd kroppsfett
  • svårt att sova.

Vad orsakar testosteronbrist?

Det är normalt att testosteronet minskar med åldern, säger Céline och fortsätter:
– Men andra faktorer som kan påverka testosteronnivåerna är skador på testiklarna, övervikt, alkoholmissbruk, en stillasittande livsstil, vissa medicinska tillstånd som cancer, HIV, SLE (en kronisk inflammatorisk sjukdom) och sviktande organ i samband med olika sjukdomstillstånd – och även en del läkemedel.

Testosteronbrist är dessutom vanligare bland män med högt blodtryck, diabetes, prostatasjukdomar, astma och KOL.

Vad kan jag göra för att öka mina testosteronnivåer?

– Genom vissa livsstilsförändringar kan du behålla de naturliga testosteronnivåerna, säger Céline och föreslår följande:

  • Håll en hälsosam vikt

Ett högt BMI har en direkt och negativ inverkan på testosteronnivåerna. En studie har funnit att övervikt är den största riskfaktorn för testosteronbrist hos män.

  • Minska mängden alkohol

Att dricka stora mängder alkohol påverkar körtlar och hormoner i mannens fortplantningssystem. Alkohol minskar nivåerna av luteiniserande hormon (LH), ett viktigt hormon som kontrollerar kroppens reproduktionssystem. Hormonet tillverkas i hypofysen och stimulerar produktionen av testosteron.

  • Håll dig aktiv

Regelbunden träning har massor av hälsofördelar – allt från förbättrad muskelstyrkan till minskad risk för sjukdom. En studie visar att styrketräning dessutom kan öka testosteronnivåerna.

  • Prioritera sömnen

Sömn är viktigt för att kroppen ska fungera som den ska. En god sömn minskar risken för hjärtsjukdom och depression och kan även bidra till att bibehålla testosteronnivåerna.

När ska jag prata med en läkare?

Om du närmar dig femtio och upplever symptom är det viktigt att du kontaktar en läkare. Läkaren kan kontrollera vad det är som orsakar dina besvär och ta prover för att utreda om du har för låga testosteronnivåer.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp om du tror dig ha för låga nivåer av testosteron. En sjuksköterska, läkare eller psykolog gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård. Vi kan också erbjuda kontinuerlig uppföljning och återbesök till psykolog och läkare.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-hand-vissen-blomma
Mäns hälsa – 16 juli 2023

Svårt att få stånd? Råd från läkaren

Erektionsproblem är vanliga – men det kan vara svårt att prata om. Här berättar vår läkare vilken hjälp som finns att få.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.