MÄNS HÄLSA

Svårt att få stånd? Råd från läkaren

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
illustration-hand-vissen-blomma
Erektionsproblem är vanliga – men det kan vara svårt att prata om. Ett bra första steg är att prata med en eventuell partner om hur du känner, och sedan kontakta vården. Här berättar vår läkare vilken hjälp som finns att få.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

I den här texten använder vi ordet man för en person som har testiklar. Vi vet att kön är ett spektrum och att det finns många sätt att identifiera sig på. Vi hoppas att den här texten kan vara hjälpsam ändå.

De flesta män har någon gång haft problem med att få eller behålla sitt stånd. Det kallas erektil dysfunktion eller impotens. Många lider i det tysta eftersom de är skäms för att ta upp problemet med en läkare.

Men det är viktigt att du pratar om detta eftersom erektionsproblem inte bara påverkar ditt sexliv – det kan också vara ett tecken på bakomliggande sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdom eller diabetes typ 2. Dessutom kan erektionsproblem påverka självförtroendet och leda till frustration, ilska och andra psykiska besvär.

Första steget mot en förbättring är att göra vissa livsstilsförändringar. Om dessa inte hjälper finns det medicinsk och psykologisk hjälp att få via vården.

Vi har pratat med Rhianna McClymont, allmänläkare på Kry i England, för att öka medvetenheten om erektil dysfunktion och svara på några av de vanligaste frågorna.

Hur pratar jag med min partner om erektionsproblem?

Oavsett om det är du själv, eller din partner, som har drabbats kan det vara ett svårt ämne att ta upp. Men kom ihåg att det händer fler än du tror.

– Alla män kämpar någon gång med att få eller behålla en erektion, och det kan finnas mängder av orsaker bakom det här, säger Rhianna och fortsätter:
– Ge din partner lite tid och uppmuntra honom att söka hjälp utan att tjata. Lyssna utan att döma, försök uppfatta om han är stressad eller nedstämd och ta inte din partners erektionsproblem personligt.

Kom ihåg att penetration inte alltid är avgörande för sexlivet.
– Ni kan justera er sexuella aktivitet och hitta andra sätt att tillfredsställa varandra och fortsätta att vara intima, menar Rhianna.

Vad är orsaken till erektionsproblem?

Det finns många faktorer som spelar in och 90 procent av de drabbade har minst en underliggande fysisk orsak.

Det kan handla om odiagnostiserad hjärt-kärlsjukdom eller diabetes – därför är det så viktigt att du pratar med din läkare om det här. Erektionsproblem kan också orsakas av hormonrubbningar, neurologiska störningar, bäckenkirurgi eller fysiska skador. Ungefär 10 procent av mäns erektionsproblem orsakas av psykologiska faktorer som stress, oro, depression eller prestationsångest.

Även om det är ovanligt har runt 1–3 procent av alla män en anatomisk avvikelse som kan leda till erektil dysfunktion – såsom för trång förhud, en inflammation eller en böjning.

Vem drabbas oftast av erektionsproblem?

– Tillfälliga erektionsstörningar kan alla män uppleva, oavsett ålder. Längre perioder med erektionsproblem är dock vanligare hos män över 40 år. Detta beror på att diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och vissa neurologiska tillstånd oftare drabbar män när de blir äldre, påpekar Rhianna.

Att få och behålla en erektion kräver ett hälsosamt blodflöde till penis. Cirkulationsproblem som begränsar blodflödet, till exempel åderförkalkning, kan försvåra den här processen och resultera i erektionsproblem.

– Olika läkemedel kan också orsaka erektionsproblem som en biverkning, bland annat receptbelagda mediciner för depression, högt blodtryck och förstorad prostata, tillägger Rhianna.

Vilka livsstilsförändringar kan hjälpa?

Det finns några saker du kan förändra för att lindra erektionsproblemen.

Och kanske det viktigaste av allt – motionera. Genom att bli mer aktiv kan du minska risken för erektionsproblem med upp till 70 procent. Faktum är att studier har visat att 40 minuter av måttlig till intensiv träning fyra gånger i veckan kan minska erektionsproblem inom sex månader.

När ska jag prata med en läkare?

Forskning visar att många män tycker att det här problemet är så pass jobbigt att prata om att de väntar i flera år innan de uppsöker läkare – men läkare är utbildade för att hantera den här typen av problem.

Om du har haft erektionsproblem i några veckor bör du boka tid med en läkare.

– Om det gäller din partner och han helst inte vill prata med någon om detta kan du försöka uppmuntra honom och säga att det finns hjälp att få. En läkare kan behöva genomföra ytterligare tester för att utesluta en fysisk orsak, säger Rhianna.

Hur behandlas erektionsproblem?

Som tur är kan majoriteten av alla erektionsproblem behandlas. En läkare avgör vilken typ av behandling som behövs – beroende på orsaken till besvären.

Läkemedel
Det finns ett flertal olika läkemedel mot erektil dysfunktion. Vilket som passar dig kan endast en läkare avgöra. Viagra och andra läkemedel är fortfarande ett receptbelagt läkemedel i Sverige och kan inte köpas utan recept från läkare. Prata alltid med en läkare innan du tar läkemedel och köp dem inte online eftersom läkemedlet kan vara förfalskat eller utan verkan.

Psykologsamtal
Om besvären orsakas av psykologiska skäl kan det hjälpa att gå i terapi. Prata med en läkare som kan vägleda dig – du kan exempelvis bli rekommenderad att prata med en psykolog, psykoterapeut, psykiatriker eller en sexolog.

Vakuumpumpar
En vakuumpump underlättar blodflödet till penis och ger erektion. Denna metod fungerar på de allra flesta män och kan rekommenderas till dig som inte bör ta läkemedel av olika anledningar. Diskutera med en läkare om var du kan köpa en pump.

Penisring
En penisring är en ring gjord av gummi som du för över penis med syftet att få blodet att stanna kvar. Med hjälp av en penisring brukar erektionen hålla i sig så pass länge att du kan genomföra ett samlag. Prata med en läkare som kan instruera dig i hur du använder den.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid erektil dysfunktion. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Mäns hälsa – 1 juni 2023

Prostatacancer – Sveriges vanligaste cancerform

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige – men många överlever om den upptäcks tidigt. Läs mer om prostatacancer på vår hemsida.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.