KRY, som hittills erbjudit snabb tillgång till läkarbesök via mobilen för alla i Sverige, utökar nu till att även erbjuda KBT-behandling för stress, ångest och nedstämdhet. Det innebär att det för första gången kommer att finnas möjlighet att träffa en psykolog samma dag som man behöver hjälp.
“Psykisk ohälsa är idag orsaken till nära 50% av alla sjukskrivningar. Det innebär ett stort lidande för den enskilde och ett kostsamt misslyckande för vårt samhälle. Den bristande tillgängligheten gör att många får behandling för sent - eller inte alls. Här kan vi göra stor skillnad”, säger Johannes Schildt, VD på KRY.
Trots att terapi rekommenderas som förstavalsbehandling för psykisk ohälsa så saknar var tredje vårdcentral tillgång till psykolog. Genom att poola resurser nationellt kan KRY erbjuda hjälp mycket snabbt, ofta inom en timme. Ansvarig för KRYs satsning på psykologi är Jesper Enander. Jesper kommer senast från Karolinska Institutet, där han disputerat på digital psykologi.
“Det har gjorts mycket forskning på digital KBT-behandling och resultaten visar tydligt att det är minst lika bra att träffa en psykolog via videosamtal som via en traditionell behandling. Vi vet också att ju tidigare man får hjälp med sina besvär desto större är möjligheten att förhindra långvarig sjukdom och sjukskrivning. Nu kan människor äntligen få hjälpen när de behöver den”, säger Jesper Enander.
Om tjänsten: För att kunna boka tid med psykolog krävs att man via KRYs app loggar in med BankID, fyller i ett symptomformulär och bokar en tid. Öppettiderna är 06-24 varje dag. Patientavgiften för ett besök hos psykolog kostar idag 250 kr. Frikort gäller och det är kostnadsfritt för de som är under 20 år. KRYs psykologer tar emot patienter som fyllt 18 år. Patienten har möjlighet att ha flera möten med samma psykolog och genomgå en fullgod behandling. I dagsläget finns tjänsten tillgänglig för de med Iphone men innan påsk kommer den även att finnas för de som har operativsystemet Android.
Om Jesper Enander: Jesper kommer senast från Karolinska Institutet, där han disputerat på digital psykologi. Han har i samarbete med Karolinska Institutet och Harvard Medical School genomfört den första studien i sitt slag på internetbehandling och KBT där patienter från hela världen har kunnat delta och få behandling på distans. Jesper har även lång erfarenhet inom vuxen- och barnpsykiatrin, där han bland annat varit med och startat upp en specialistmottagning för barn, samt arbetat som kvalitetsansvarig för den psykologiska verksamheten på tolv mottagningar inom den offentliga vården.