I media har ungas sätt att söka vård ifrågasatts, framförallt unga kvinnor som mår psykiskt dåligt.
Kry:s psykologer Ulrika Hiscoke och Marcus Edman gav denna vecka sin syn på saken i Expressen. Där hänvisar de bland annat till en rapport från Försäkringskassan som visar att stressrelaterad psykisk ohälsa 2023 stod för 21% av de totala utgifterna för sjukpenning, vilket motsvarade 9,2 miljarder kronor. En ökning med 14% från föregående år (Försäkringskassans lägesrapport II, Psykisk ohälsa i dagens arbetsliv).
Sammantaget säger Ulrika och Marcus att:
- Få andra yrken har ett så omfattande system för granskning och kvalitetssäkring som psykologer. Ledarsidan verkar tro att vi är beredda att erbjuda vård som inte behövs. Det går på tvärs mot vår yrkesetik och skulle leda till att ingen skulle vilja arbeta på Kry.
- Vi vet att tidiga insatser vid lättare psykisk ohälsa kan förebygga kroniska tillstånd. Det är även ett känt problem att köerna till psykiatrin, såväl BUP som vuxenpsykiatri, är långa. Tidiga insatser vid just lättare psykisk ohälsa bidrar således till lägre vårdkostnader för samhället, men då måste man zooma ut och se hela bilden.
- Försäkringskassans rapport visade att en specifik grupp i samhället sticker ut och har mer än en fördubblad risk att drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa, sjukfrånvaro och långtidssjukskrivning. Detta oavsett yrke. Vilken grupp? Unga kvinnor.
Läs repliken i sin helhet hos Expressen: "Unga kvinnors värld har blivit tuffare"