KRY och Rithm har inlett ett pilotprojekt där KRY-patienter över 65 år som söker vård för hjärtklappning får möjlighet att testa trådlös EKG-mätning och digital läkarkontakt som ett första steg i den medicinska utredningen. Målet med piloten är att undersöka om KRY och Rithm kan förenkla patientresan så fler drabbade av förmaksflimmer tidigare kan få diagnos och behandling.
Patienter med förmaksflimmer löper kraftigt ökad risk för blodpropp och stroke. Idag är väntetiden till den fysiska vårdens EKG-mätningar, så kallade Holter-mätningar, lång, ofta flera månader. Utrustningen vid Holter-mätningar är också stor och otymplig. Det KRY vill göra är att vända på utredningsprocessen, korta väntetiderna och digitalisera vårdflödet. Istället för att patienten först ska ta prover, skickas på remiss och sedan vänta flera månader så ska en person som misstänker förmaksflimmer kunna få göra en EKG-mätning direkt, snabbt och i sin vardag.
“Rithm är trådlös vilket betyder att man kan arbeta, duscha, motionera och sova samtidigt som ett långtids-EKG genomförs. Sensorn är CE-märkt och används redan idag i klinisk vardag. Eftersom Rithm är anpassad för att patienten själv ska kunna genomföra mätningen så är vårt samarbete med KRY mycket naturligt” säger Alex Ahlén, grundare och VD för Rithm.
Piloten är ytterligare ett steg för att digitalisera vården, korta köerna och bygga en jämlik vård som sker på patientens villkor.
“På KRY arbetar vi dagligen med att bygga framtidens hälso- och sjukvård genom digitalisering och skapandet av nya vårdflöden. Pilotprojektet är ett exempel på detta då vi avser förbättra patientupplevelsen och samtidigt minska risken för stroke” säger Johan Flodin, chef för medicinteknisk utveckling på KRY.
Mellan 3 - 5 % av de som är över 65 år lider av förmaksflimmer, ett tillstånd med symtom som kan vara påtagliga eller mycket diffusa. Ett av de vanligaste kännetecknen är hjärtklappning eller oregelbunden puls i perioder. Genom att tidigare upptäcka förmaksflimmer kan man minska risken att drabbas av stroke.
Marie Ekelund, projektledare för Flimmerlinjen hos Riksförbundet HjärtLung, ser initiativet som viktigt. “Genom piloten kommer fler personer med förmaksflimmer att upptäckas och var och en av dessa kommer att minska sin risk för att drabbas av stroke. Man räknar med att det finns över 500 000 i Sverige som har förmaksflimmer - endast 370 000 har fått sin diagnos. Därför ser vi piloten som viktig.”
De patienter som eventuellt diagnostiseras med förmaksflimmer bedöms individuellt och kommer att påbörja behandling hos KRY. Vid behov remitteras patienter vidare till kardiolog på GHP Arytmi Center i Stockholm.
"Eftersom förmaksflimmer ökar risken för stroke är det viktigt att det upptäcks och behandlas tidigt. Detta är ett väldigt spännande projekt där en ny strategi undersöks för att hitta patienter med flimmer mycket tidigare än vad som sker i dag" säger Anders Englund, Docent och Hjärtspecialist på GHP Arytmi Center i Stockholm.
Linda Bengtsson Pressansvarig KRY Tel nr: +46 70 591 89 25 Mail: press@kry.se
Alex Ahlén Grundare och VD Rithm Tel nr: +46 708 88 77 11 Mail: alex@rithm.se
Om KRY KRY gör det möjligt för patienter att träffa läkare och inom kort även psykologer via videosamtal. KRY kan hjälpa till med diagnos, recept, sjukintyg, remiss, provtagning eller medicinsk rådgivning. Idag erbjuder KRY patienter från hela landet vård på lika villkor under större delen av dygnets timmar med endast några minuters väntetid.
Om Rithm Rithm är ett svenskt medicinteknikföretag som utvecklar e-diagnostikprodukter och e-hälsotjänster med komforten för människan i centrum. Vårt mål är att förenkla för patienten och samtidigt öka diagnoskvaliteten och effektiviteten inom vården. Fokus ligger i dagsläget på att diagnosticera hjärt- och kärlsjukdomar.