ARTIKLAR

Vården för psykisk ohälsa måste bli mer preventiv

Senast uppdaterad:

Sedan våren 2018 har det varit möjligt att få professionell hjälp av legitimerade psykologer på Kry. Martin Forster, barnpsykolog på Kry, och Jesper Enander, chefspsykolog på Kry, är övertygade om att det är i den digitala vården som möjligheterna att arbeta preventivt på riktigt finns.

I takt med att den psykiska ohälsan ökat har också tillgången till behandling ökat, men det räcker ändå inte till - folk blir inte friskare. Enligt en Sifo-undersökning från 2018 gjord på uppdrag av Kry har personer som mår dåligt svårt att veta vart de ska vända sig. Många väntar också 1-2 år med att söka hjälp om det gäller dem själva, samtidigt som man tycker att andra som mår dåligt ska söka vård redan efter en månad av besvär.

Jesper Enander har mångårig erfarenhet av arbete inom landstingspsykiatrin, bland annat som kvalitetsansvarig för öppenvården. Han har också disputerat vid Karolinska Institutet där han forskat om internetbehandling, dysmorfofobi samt vad olika psykiska sjukdomar beror på.

– Vi har det allt bättre men mår allt sämre, vilket kan bero på en mängd olika saker. Sedan 2012 har sjukskrivningar för psykisk ohälsa ökat med 132 %, alltså mer än fördubblats. Den största ökningen består av stressrelaterade diagnoser, säger Jesper.

Jesper tror dels att den negativa trenden beror på att vården idag är för reaktiv och att man kommer in för sent i processen när patienten mår så dåligt att man inte fungerar alls längre. Sedan våren 2018 kan patienter få hjälp av legitimerade psykologer på Kry. Satsningen har letts av Krys chefspsykolog Jesper Enander.

Att legitimerade psykologer introducerats till Krys tjänst har inneburit att hela Sverige kan få snabb tillgång till psykologer i primärvården direkt när de behöver det, något som tidigare helt saknats på många vårdcentraler. Digital vård kan med små medel följa upp och stämma av hur folk mår på ett helt annat sätt än i den traditionella vården. I framtiden tror Jesper att vi kommer att ha en mer proaktiv vård där digital teknik som AI kan hjälpa till att tidigt identifiera om du mår dåligt, tex om ditt sömnmönster har förändrats eller om du är mindre aktiv än tidigare. Då kan vården ta kontakt med dig och uppmuntra att söka behandling i tid, innan symtomen förvärras. Det kommer göra en enorm skillnad för vår psykiska hälsa.

Under hösten 2018 anslöt även barnpsykologen Martin Forster för att utveckla och lansera Sveriges första digitala psykologmottagning för barn.

– Det finns fortfarande ett stigma kring psykisk ohälsa som gör det svårt att både erkänna sina besvär för sig själv och svårt att be om hjälp. Alla pratar om att vi måste tänka mer kring förebyggande vård, men då måste vi också göra det möjligt för folk att tillgodogöra sig förebyggande vårdinsatser, såsom exempelvis Kry. Trösklarna för att söka vård generellt är ju inte särskilt låga och när det gäller psykisk hälsa är detta särskilt skadligt, säger Martin Forster.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Henrik Sahlin, Sjuksköterska
Artiklar – 5 maj 2019

Henrik Sahlin är Krys första sjuksköterska

Henrik Sahlin är sjuksköterska specialiserad i anestesi och intensivvård. Efter 13 år inom den traditionella vården valde han nyligen att börja i den digitala

Läs mer