Viss avmattning i antalet covidrelaterade möten
Vårt kostnadsfria digitala verktyg Symptomkollen har haft en fortsatt viktig betydelse för att fånga upp patienter innan de väljer att starta ett samtal med oss eller en annan vårdgivare. I april genomförde 23 000 svenskar Symptomkollen, varav 60 procent rekommenderades egenvård, då ingen ersättning begärs. Av de som behövt ett möte har nästan 30 procent triagerats till ett sjuksköterskebesök, vilket är i linje med siffrorna från mars. För 23 procent av de covid-19-relaterade samtalen i april har vi inte begärt ersättning.
Vi kan nu börja se en avmattning i antalet covid-19-relaterade möten. Samtidigt fortsätter digitala psykologmöten att vara viktiga. I april ökade dessa med nästan 20 procent jämfört med mars.
I april genomfördes nästan 10 000 vårdmöten av 1000 olika läkare, sjuksköterskor och psykologer på Care Connect by Kry, vår kostnadsfria plattform för medicinska videokonsultationer. Plattformen, som lanserades i mars, kan användas kostnadsfritt i hela Europa, USA och Canada och har på kort tid blivit ett välanvänt verktyg för vård på distans – en tydlig bekräftelse av den digitala vårdens betydelse under coronakrisen.
Kapacitet för testning av covid-19 på plats
Vi på Kry har den senaste månaden arbetat för att utöka vår kapacitet och utvecklat ett digitalt flöde för att kunna erbjuda testning av covid-19, med bland annat läkarbedömning, digitalt testflöde, logistik och uppföljning i ett digitalt vårdbesök efter genomfört test. För analys av testerna samarbetar vi med flera laboratorium.
I första hand erbjuder vi Sveriges regioner att ta tillvara på den kapacitet som vi nu byggt upp för att testa personal inom hälso- och sjukvård (prioriteringsgrupp 2). När behovet är uppfyllt, eller om regionerna inte anser sig behöva vår kapacitet, kommer vi titta på möjligheten att erbjuda kapaciteten till exempelvis företag.
När socialminister Lena Hallengren nu har satt ytterligare press på regionerna att skala upp sin testkapacitet (enligt presskonferens 8 maj) så ser vi fram emot att bidra till att testning av prioritetsgrupperna kan fullbordas – och att Folkhälsomyndigheten kan få en bättre bild av hur viruset sprids i samhället.
Vilken typ av testning kommer ni att erbjuda?
Vi bygger digitala flöden för att kunna hantera båda typer av tester och samarbetar med labb som är godkända av Folkhälsomyndigheten för analys. Vi har kommit längst med att utveckla kapaciteten för PCR-tester men följer även Folkhälsomyndighetens uppdaterade publikationer om serologitester.