Preventivmedel med hormoner
Granskad av:
Elisabeth Rosén
, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
Joakim Röstlund
, medicinskt ansvarig läkare
Det finns två typer av preventivmedel som innehåller hormoner. Dels sådana som innehåller ett hormon, dels sådana som innehåller två kvinnliga könshormoner. När du använder preventivmedel som innehåller hormoner, som p-piller, p-plåster och p-ring är det viktigt att du använder dem korrekt och konsekvent för att få ett bra skydd. På Kry kan du få hjälp vid byte av preventivmetod.
Så fungerar hormonella preventivmedel
Kombinerade hormonella metoder innehåller syntetiska kopior på de två hormonerna östrogen och progesteron/gulkroppshormon som styr den naturliga menscykeln. I syntetisk form heter de estradiol och gestagen (gulkroppshormon). I gestagenmedel ingår bara gulkroppshormon. Båda metoderna hindrar graviditet genom att:
sekretet i livmoderhalsen blir tjockare och segare – vilket gör det svårare för spermier att ta sig in i livmodern
stoppa ägglossning – att ett ägg lossnar och kan bli befruktat av spermier
tunna ut slemhinnan i livmodern – så att den inte kan ta emot ett befruktat ägg.
Kombinerade hormonella preventivmedel
P-piller som kallas kombinationspiller innehåller två hormon, de kvinnliga könshormonerna gulkroppshormon och östrogen. Tabletterna kan komma i två olika kartor. En där du tar ett piller varje dag i tre veckor – med en veckas uppehåll för bortfallsblödning – sedan börjar du på en nya karta. En annan där du tar ett piller varje dag i fyra veckor, men där några av pillren är sockerpiller. När du tar sockerpillren får du en bortfallsblödning.
P-ring/vaginalring innehåller samma hormoner som kombinerade p-piller. Ringen är lätt att sätta in och du gör det själv. Du använder ringen i tre veckor – följt av en veckas uppehåll för bortfallsblödning – sedan sätter du in en ny ring.
Om du vill undvika blödning hoppar du över uppehållet och sätter i en ny ring direkt. Gör du det flera gånger får du till slut en spontan blödning. Då ska ringen tas ut och ersättas med en ny ring efter tre till fyra dagars blödning.
Ifall ringen ramlar ut ska du göra rent den och sätta in den så snart som möjligt. Har ringen varit utanför din kropp i mer än tre timmar bör du komplettera med ett annat preventivmedel, som kondom, i en vecka.
P-plåster/preventivplåster innehåller samma hormoner som kombinerade p-piller och p-ring – men i högre dos. Du använder ett plåster per vecka i tre veckor – sedan en plåsterfri vecka för bortfallsblödning.
Plåstret kan också användas för att skjuta upp menstruation.
Gestagenmedel
Mini- och mellanpiller innehåller bara ett hormon, gulkroppshormon. Eftersom de inte medför ökad risk för blodpropp kan de vara ett bra alternativ till p-piller för kvinnor som röker, är överviktiga, över 35 år eller ammar.
P-spruta innehåller bara ett hormon, gulkroppshormon. Eftersom dosen gulkroppshormon är relativt hög innebär det att din menstruation ofta upphör. Och det kan ta 8–12 månader, eller längre, när du slutar använda p-spruta innan du kan bli gravid igen. Sprutan ges av barnmorska, sjuksköterska eller läkare och du får den var tredje månad.
P-stav innehåller bara ett hormon, gulkroppshormon. Den ger ofta oregelbundna blödningar. Staven är gjord av plast och läggs in i huden av vårdpersonal. Den byts ut efter tre år.
Hormonspiral innehåller bara ett hormon, gulkroppshormon. Du får ofta små eller inga blödningar. Spiralen sätts in av vårdpersonal och byts ut vart tredje till femte år. Du kan bli gravid direkt efter det att du tagit ut spiralen.
När du har glömt
Glömmer du att ta ditt p-piller eller att använda exempelvis p-ringen eller p-plåstret hittar du information i bipacksedeln till ditt preventivmedel om vad du ska göra. Komplettera med kondom tills du är helt säker på att din preventivmetod ger ett bra skydd igen.
Om du har haft oskyddat samlag när du glömt att ta ditt preventivmedel som du ska kan du behöva akutpreventivmedel.
Så kan Kry hjälpa till
rådgivning vid byte av preventivmetod
videomöte för förnyat recept på p-piller. KRY kan skriva recept för upp till ett år om du har använt p-piller tidigare.
Rådgivning vid val av preventivmetod är kostnadsfritt.
Hitta en mottagning
Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.
- Innehållet har granskats av:
- Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
- Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare