Kvinnohälsa

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

Kry vill bidra till att utveckla sjukvården och arbetar för en jämlik vård som är tillgänglig för alla – oavsett vem du är och var du bor. Det gäller inte minst information, rådgivning och behandling som rör kvinnohälsa.

Större fokus på kvinnohälsa idag

Historiskt sett har den medicinska vetenskapen haft mannen som norm. Därför har tillstånd, sjukdomar och besvär som särskilt påverkar kvinnokroppen ibland fått för lite uppmärksamhet. Varierande tillgång till specialistvård och regionala skillnader i behandlingspraxis har i vissa fall resulterat i att kvinnor inte har fått rätt diagnos eller behandling.

Numera fokuserar forskningen även på kvinnor och kunskapen om kvinnors hälsa är mer utbredd. Därmed finns också bättre möjligheter att erbjuda läkarvård som botar eller lindrar. Samtidigt har det blivit betydligt vanligare att våga tala om besvär som exempelvis smärta i slidan, utebliven mens och värk i samband med ägglossning. Det är en viktig och positiv utveckling som också är en förutsättning för att sjukvården ska kunna hjälpa till.

Vad ingår i begreppet kvinnohälsa?

Kvinnohälsa handlar om all sorts vård och information som är relevant för dig som har vulva, slida, äggstockar eller livmoder.
Underlivet är bara en av pusselbitarna i ämnet kvinnohälsa. De kvinnliga könshormonerna spelar en viktig roll för ditt mående i stort. Hormonerna östrogen och progesteron påverkar dig under menscykeln, graviditet och klimakteriet – men även i andra sammanhang.

Kvinnohälsa handlar också om besvär som kan vara problematiska för alla människor, men som av olika anledningar drabbar kvinnor i större utsträckning än män. Dit hör till exempel anemi, benskörhet, fibromyalgi och sköldkörtelsjukdomar.

Kry har läkare med viktig kunskap

För att kunna förmedla viktig information och erbjuda jämlik vård har vi på Kry specialutbildat ett fyrtiotal av våra läkare och psykologer inom just kvinnohälsa. Målet är att du som söker vård hos oss alltid ska känna att du möts av kunnig vårdpersonal som tar dig på stort allvar.

När vi talar om kvinnor och kvinnohälsa inkluderar vi alla som har vulva, slida, äggstockar eller livmoder, även personer med en annan könsidentitet.

Länkar till symptom, tillstånd och sjukdomar

Via länkarna nedan kan du läsa om olika symptom, tillstånd och sjukdomar inom kvinnohälsa. Här finns också information om preventivmedel, som ibland kan påverka ditt mående på olika sätt. Vi uppdaterar med fler länkar efter hand.

Underlivsbesvär, menstruation, graviditet och klimakteriet:

Preventivmedel och preventivmetoder:

Besvär som drabbar kvinnor i högre utsträckning än män:

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry