Ont bakom bröstbenet
Fråga: Jag känner en smärta bakom bröstbenet. Ibland kan det göra ont i bröstet när jag ligger ner, andra gånger kan jag känna att det bränner i bröstet. Kan det vara en inflammation?
Läkarens svar:
Möjliga orsaker
Det kan kännas obehagligt när du får ont i bröstet men oftast beror det på något helt ofarligt. En vanlig orsak till smärta bakom bröstbenet kan vara muskelsträckning i samband med träning. Du kan uppleva att smärtan ökar med rörelser. Detta är självläkande och kräver ingen behandling. Inflammation i bröstmusklerna kan också göra att du får ont mellan brösten eller i bröstbenet. Detta kallas för kostokondrit. Det är oftast självläkande men kan ta lite tid. Ibland kan du behöva smärtlindrande läkemedel.
Andra tänkbara förklaringar
Det är vanligt att uppleva ont i bröstet i samband med stress, depression eller ångest. Det kan uppstå när du vilar och brukar inte vara relaterat till fysisk ansträngning.
Om du har fått en skada på bröstkorgen, till exempel från ett slag, kan det leda till att du får ont i bröstkorgen. Smärtan kan vara skarp eller brännande och förvärras vid inandning.
Har du halsbränna, tryck över bröstet och sura uppstötningar beror det oftast på gastroesofagel refluxsjukdom eller GERD. Du kan också få ont i och bakom bröstet när du sväljer, få rapningar och ont i magen. Det beror på att magmunnen har blivit slapp och släpper igenom magsaft ofta.
Ibland kan smärta bakom bröstbenet bero på allvarligare sjukdom. Kärlkramp kan ge obehag, smärta eller brännande känsla bakom bröstbenet. Andra tecken kan vara smärtutstrålning mot arm och hals samt andningssvårigheter. Även hjärtinfarkt kan ge symptom såsom ihållande bröstsmärta, illamående, yrsel och andnöd.
Då bör du söka vård
Om du får smärta bakom bröstbenet som inte är rörelserelaterat eller inte blir bättre av egenbehandling bör du söka vård. Sök vård akut om du får plötsligt ont i bröstet som varar i mer än 15 minuter.
Så kan Kry hjälpa till
Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp av en fysioterapeut. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och den information som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt bli hänvisad till vidare vård. I vissa fall krävs en fysisk undersökning på någon av våra vårdcentraler.
Tänk på att ditt barn behöver närvara under vårdmötet. För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.
- Innehållet har granskats av:
- Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry