Mage och tarm

Här har vi samlat information och fakta om olika besvär som rör mage och tarm.

Mage och tarm

En välfungerande mage och tarm är viktigt för vår fysiska och psykiska hälsa. Mag- tarmkanalen sträcker sig ända från munnen hela vägen ner till ändtarmsöppningen. Dess uppgift är att bryta ner maten du äter till små beståndsdelar som sedan tas upp av tarmväggen och skickar näring ut i kroppen. Det är vanligt att ha besvär med mage och tarm och symptomen kan variera från lindriga till mer allvarliga.

Exempel på mag- och tarmbesvär:

  • diarré

  • förstoppning

  • halsbränna

  • IBS

  • magkatarr.

Symptom

Sök bland symptom

Avföringsinkontinens

Avföringsinkontinens betyder att det läcker avföring utan att du kan kontrollera det. En vanlig orsak är att du har mag-tarmbesvär med återkommande diarréer. En försvagad slutmuskel i ändtarmen eller skador efter förlossning är andra vanliga förklaringar. Det finns olika hjälpmedel och behandlingar som kan lindra besvären.

Blindtarmsinflammation

Blindtarmsinflammation brukar orsaka smärtor runt naveln och gör sedan ont i högra sidan av magen. Den så kallade smärtvandringen är typisk, men ibland kan symptomen vara diffusa. De flesta opereras snabbt och blir helt återställda efter en kort sjukhusvistelse.

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en kronisk, inflammatorisk tarmsjukdom som kan ge olika symptom. Återkommande magsmärtor och diarré är vanliga besvär. Viktnedgång kan också höra till symptombilden. Utvecklingen av sjukdomen kan ha kopplingar till ärftlighet och immunförsvar. Inflammationen brukar minska med hjälp av läkemedel, men ibland krävs operation.

Diarré

Virus och bakterier kan orsaka diarré hos både barn och vuxna. Överkänslighet eller intolerans mot olika födoämnen är andra vanliga förklaringar. Besvären går ofta över inom några dagar, utan behandling, men ibland är lös avföring ett symptom på något som behöver utredas. Vid långvarig diarré bör du kontakta sjukvården.

Förstoppning

Förstoppning är vanligt hos både barn och vuxna. Hård avföring gör det svårt att tömma tarmen och det kan göra ont när du ska bajsa. Besvären kan ofta lindras om du får i dig tillräckligt med vätska, lägger om kosten och motionerar. Receptfria läkemedel kan också underlätta. Om dina problem inte går över kan förstoppning vara ett symptom på något som behöver utredas.

Gallsten

Vid ett gallstensanfall har små kristaller bildat en gallsten som blockerar flödet till tarmen. Då kan du få plötslig och kraftig smärta högt upp i magen på höger sida. Läkemedel och vissa livsstilsförändringar brukar lindra besvären, men ibland kan gallblåsan behöva opereras bort.

Glutenintolerans

Celiaki är en autoimmun sjukdom som innebär att din kropp tar skada av gluten, ett protein som finns i olika sädesslag. Om du äter livsmedel som innehåller gluten får du en inflammation i tunntarmens slemhinna. Magbesvär och svårigheter att ta upp viktiga näringsämnen är typiska kännetecken. För att undvika symptom måste du utesluta gluten i kosten.

Halsbränna

Halsbränna, som också kallas för refluxbesvär, orsakas av att magens sura innehåll kommer upp i matstrupen. Det kan utöver sura uppstötningar ge en brännande känsla i bröstet, obehag i halsen och magsmärtor. Ofta kan du själv lindra och förhindra besvären.

Hemorrojder

Hemorrojder sitter antingen inne i ändtarmen eller just utanför. De uppstår ofta i samband med förstoppning. Symptomen varierar från klåda och sveda till små knutor som kan blöda och göra ont. Hemorrojder brukar försvinna av sig själva, men ibland kan du behöva behandling som lindrar besvären.

IBS

IBS är en vanlig diagnos som innebär att du har en känslig tarm. Typiska besvär är gaser och magsmärtor som förvärras efter måltider. Du kan även få diarré eller förstoppning. Sjukdomen kan ofta lindras med hjälp av kostförändringar, sunda levnadsvanor och minskad stress. Det finns även läkemedel som kan underlätta vardagen.

Illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar kan bero på många olika saker. Vid magsjuka eller matförgiftning brukar illamåendet komma snabbt och försvinna igen efter något dygn. Illamående kan även vara ett återkommande besvär i samband med exempelvis åksjuka, magkatarr eller migrän. Ibland är illamående ett symptom på något annat som behöver utredas och behandlas.

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att tunntarmen har svårt att bryta ner mjölksocker. Om du äter eller dricker mjölk och andra mejeriprodukter reagerar mag-tarmsystemet ofta med diarré och magont. För att undvika besvär bör du avstå från livsmedel som innehåller laktos.

Magkatarr

Magkatarr drabbar de flesta någon gång i livet. Det brukar svida, kännas som ett sug och göra ont högt upp i maggropen. Halsbränna är också typiskt. Balans i vardagen brukar få magen att må bättre – du kan ofta lindra symptomen genom att undvika stress och viss kost. Vid långvariga eller allvarliga besvär kan du behöva behandling med läkemedel.

Magkatarr

Magkatarr drabbar de flesta någon gång i livet. Det brukar svida, kännas som ett sug och göra ont högt upp i maggropen. Halsbränna är också typiskt. Balans i vardagen brukar få magen att må bättre – du kan ofta lindra symptomen genom att undvika stress och viss kost. Vid långvariga eller allvarliga besvär kan du behöva behandling med läkemedel.

Magsjuka

Magsjuka eller maginfluensa kan orsakas av antingen virus eller bakterier. Typiska symptom är diarré, magsmärtor, illamående och kräkningar. Besvären kommer ofta plötsligt och brukar gå över utan behandling efter några dygn. Magsjuka som pågår längre kan i mer ovanliga fall kräva läkarvård och läkemedelsbehandling.

Magsmärtor – ont i magen

Magsmärtor kan bero på många olika saker. Magen är känslig och magont kan ofta kopplas till ändrade matvanor, stress eller andra vardagliga, yttre faktorer. Det kan också röra sig om magsjuka eller matförgiftning. Besvären går ofta över utan behandling, men ibland krävs läkemedel eller läkarvård. I mer ovanliga fall kan smärtan orsakas av sjukdomar i något inre organ.

Magsår – ulcus

Magsår betyder att du har ett sår i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna. Symptomen kan variera, men många får smärtor i övre delen av magen. Besvären beror ofta på en bakterie eller vissa läkemedel. Magsår behandlas med hjälp av antibiotika eller andra läkemedel.

Matförgiftning

Matförgiftning beror på att du har fått i dig något som kroppen inte tål. Ofta rör det sig om bakterier eller virus i mat som inte har förvarats eller tillagats på rätt sätt. Typiska symptom vid matförgiftning är diarré och kräkningar – det är kroppens sätt att göra sig av med besvären. Symptomen brukar gå över efter ett dygn med hjälp av vila och vätska.

Salmonella

Salmonella är en magsjukdom som orsakas av olika salmonellabakterier. Smittan sprids oftast via livsmedel som inte har hettats upp eller sköljts av ordentligt. Typiska symptom är diarré, magsmärtor och feber. Besvären brukar gå över utan behandling, men i svårare fall krävs ibland läkarvård och antibiotika. För att minska smittspridning är det viktigt med extra god handhygien i samband med matlagning och toalettbesök.

Springmask

Springmask är en smittsam infektion som ger klåda runt ändtarmsöppningen. Den drabbar oftast barn som har fått maskägg på händerna och stoppar fingrarna i munnen. Då utvecklas äggen till larver och mask i magen och tarmen. När de når ändtarmen lägger masken nya ägg, innan den dör. Äggen kan infektera barnet igen om de åter kommer in i munnen. Infektionen stoppas främst genom noggrann hygien – om barnet inte har maskägg på händerna som de sedan stoppar i munnen bryts smittocirkeln. Annars kan det krävas receptfri läkemedelsbehandling som upprepas efter två veckor.

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka kännetecknas av plötsligt illamående, ofta med kräkningar eller diarré. Symptomen brukar gå över inom 1–3 dagar. Besvären beror på så kallat calicivirus som sprids särskilt lätt under vintern. Det finns ingen läkemedelsbehandling mot kräksjuka, men du kan lindra besvären med hjälp av vila och vätska. Tvätta händerna med tvål och vatten för att minska risken för smittspridning.

Relaterade artiklar

Allmänt om din hälsa – 7 aug. 2023

Detta säger din avföring om din hälsa

Från förstoppning till slem eller blod i avföringen – ditt bajs kan berätta mycket om hur du mår. Här går vi igenom olika typer av avföring.

Läs mer