Höga blodfetter

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

Höga blodfetter ger inga tydliga symptom – de höga halterna visar sig först när du tar blodprov. Höga nivåer kan vara ärftliga eller påverkas av din livsstil. Till en början kan det räcka med att justera kosten och lägga till mer fysisk aktivitet för att minska blodfetterna. Med tiden krävs ofta läkemedelsbehandling.

Vad är höga blodfetter?

Blodet innehåller både nyttiga och skadliga fetter –  triglycerider och två olika typer av kolesterol. Kolesterol delas in i HDL-kolesterol och LDL-kolesterol; det ”goda” och det ”onda” kolesterolet.

Om du har för hög andel skadliga fetter i blodet, så kallad hyperlipidemi, kan de ge avlagringar på insidan av blodkärlen och orsaka åderförfettning eller åderförkalkning. Då blir du mer sårbar för hjärtinfarkt och stroke, som är de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Åderförkalkning kan också leda till exempelvis kärlkramp och högt blodtryck.

Vid högt kolesterol i blodet behöver du som regel läkemedel för att sänka blodfettsnivåerna. Livsstilsförändringar kan bidra till att sänka nivåerna genom exempelvis kostförändringar, mer fysisk aktivitet och rökstopp. Med stigande ålder behöver de flesta läkemedelsbehandling, trots en hälsosam livsstil.

Symptom vid höga blodfetter

Höga blodfetter brukar inte ge några tydliga symptom förrän de höga nivåerna under lång tid resulterar i olika sjukdomar eller sjukdomstillstånd.

Vad orsakar höga blodfetter?

Höga blodfetter kan bero på både arv och miljö. En vanlig orsak är för mycket mättat fett i kosten, ofta i kombination med för lite motion. Ibland är höga värden del av en större sjukdomsbild – sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och metabola syndromet kan vara kopplade till förhöjda nivåer av blodfetter. 

Faktorer som kan bidra till höga blodfetter:

  • ärftlighet

  • kost 

  • brist på fysisk aktivitet

  • högt blodtryck

  • övervikt och fetma

  • rökning

  • för högt alkoholintag

  • vissa sjukdomar

  • vissa läkemedel.

Kön och ålder är också faktorer som påverkar risken att drabbas av höga blodfetter. Yngre personer som drabbas har ofta en hög ärftlighetsfaktor. Upp till ungefär 50 års ålder är det fler män än kvinnor som har höga blodfetter. I samband med klimakteriet är det i stället kvinnor som drabbas oftare, när östrogennivåerna i kroppen sjunker. Stigande ålder kan rent allmänt vara kopplat till stelare kärl och ett allt högre blodtryck som tillsammans betyder att det finns en ökad risk för höga blodfetter.

Utredning och behandling vid höga blodfetter

Höga blodfetter kan bara fastställas genom blodprov. För att läkaren ska få en bra bild av dina besvär får du berätta om dina levnadsvanor, från fysisk aktivitet till kost och exempelvis rökning. Det är också viktigt att veta om du det finns ärftliga riskfaktorer, det vill säga om du själv vet om en förälder eller nära släkting har behandlats för höga blodfetter.

Höga blodfetter kan till en början ofta motverkas genom livsstilsförändringar. Du behöver som regel lägga om din kost och vara mer fysiskt aktiv. Rökstopp och ett minskat alkoholintag är också viktigt för att minska höga blodfettsnivåer. Med tiden behöver de flesta läkemedel som kompletterande behandling. 

En vanlig grupp blodfettssänkande läkemedel kallas för statiner. De minskar risken för hjärtinfarkt och stroke. 

Vad kan jag göra själv?

I många fall kan du själv motverka höga blodfetter genom att göra olika livsstilsförändringar. Det handlar främst om att välja hälsosam kost som innehåller mindre mättat fett. Då brukar blodfettsnivåerna sjunka. Fysisk aktivitet kan också bidra till att skadliga blodfetter minskar i blodet och det goda kolesterolet ökar. Rökstopp och ett lågt intag av alkohol kan också göra att dina blodfetter återgår till normala värden.

Om du exempelvis har högt blodtryck, är överviktig eller röker är det viktigt att kontrollera blodfettsnivåerna för att fånga upp förändringar i tid och minska risken för hjärtinfarkt och stroke.  

Livsstilsförändringar vid högt kolesterol:

  • justera kosten – lite förenklat bör du äta mindre mättade fetter, mindre socker och mer fibrer; det kan till exempel handla om att avstå från färdigmat, laga mat med raps- eller olivolja, byta ut rött kött mot kyckling eller fisk och lägga till mer frukt och grönt i kosten

  • rör på dig – pulshöjande fysisk aktivitet bidrar till att höja nivåerna av det goda kolesterolet, konditionsträning 120 minuter per vecka brukar vara en allmän rekommendation

  • sluta rökarökning ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och leder dessutom till lägre nivåer av det goda kolesterolet i blodet

  • dra ner på alkoholen – alkohol ökar risken för såväl höga blodfetter som olika hjärt-kärlsjukdomar.

När bör jag söka vård?

Kontakta sjukvården för provtagning om du vet att höga blodfetter förekommer i släkten. Det gäller även om du misstänker att du har höga blodfetter vid exempelvis övervikt, rökning eller högt alkoholintag.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp vid höga blodfetter. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli rekommenderad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård. 

Vi erbjuder också hälsokontroller som ett alternativ till att upptäcka avvikande värden.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Vanliga frågor

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

Högt blodtryck Övervikt och fetma – obesitasStroke