Gynekologi

Vill du diskutera besvär som är kopplade till gynekologi kan vi hjälpa dig med rådgivning. Legitimerad vårdpersonal gör en bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Vid behov kan du bli remitterad till vidare vård.

Få rådgivning vid Gynekologi

Gynekologi

Gynekologi är den del av sjukvården som är specialiserad på det kvinnliga könsorganet, graviditeter och förlossningar. Inom gynekologi ingår även undersökning av livmoderhalsen (cellprov), rådgivning om preventivmedel och mycket annat. 

Exempel på gynekologiska besvär är:

  • bakteriell vaginos

  • endometrios

  • klåda i underlivet

  • PCOS

  • svampinfektion.

Sök bland symptom

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos kännetecknas av illaluktande flytningar i slidan. Det luktar ofta särskilt illa i underlivet efter samlag eller menstruation. Flytningarna beror på en bakteriell obalans i slidan som är vanlig hos kvinnor i fertil ålder. Besvären kan gå över av sig själva, men kräver ibland läkemedelsbehandling.

Endometrios

Endometrios innebär att vävnad som liknar slemhinnan i livmodern även uppstår utanför livmodern. Svåra menssmärtor, oregelbunden mens och smärta vid samlag hör ofta till symptombilden. Det finns ingen tydlig orsak, men besvären har ofta kopplingar till menstruation och immunförsvar. Smärtlindring och hormonbehandling brukar lindra symptomen.

Genitala hudproblem hos kvinnor

Svamp och eksem är den vanligaste orsaken till att det kliar i underlivet hos kvinnor. Precis som med de flesta andra hudproblem i underlivet försvinner besvären fort med behandling. På Kry kan du få råd och hjälp vid flera hudbesvär.

Klimakteriet

Klimakteriet inträffar i samband med att mensen upphör. Då sjunker nivåerna av de kvinnliga könshormonerna och kroppen påverkas på många olika sätt. Humörsvängningar, värmevallningar och torra slemhinnor i slidan är vanliga besvär. Du som mår dåligt under klimakteriet kan få lindring med hjälp av bland annat hormontillskott.

Mensvärk

Mensvärk kännetecknas främst av magsmärtor i samband med menstruationsblödningar. Besvären är allra vanligast i tonåren och 20-årsåldern. Då orsakas smärtan som regel av naturliga sammandragningar i livmodern. Symptomen kan ofta lindras med receptfria läkemedel. Preventivmedel med hormoner kan också minska besvären. Vid svår mensvärk kan det krävas en utredning för att utesluta bakomliggande orsaker. Det gäller även om du börjar få mensvärk lite senare i livet.

PCOS

PCOS är en hormonrubbning som bland annat påverkar ägglossningen och gör det svårt att bli gravid. Det är vanligt att mensen kommer mer sällan eller upphör helt. Testosteronnivån i kroppen brukar vara särskilt hög – den kan bland annat leda till viktuppgång och ökad kroppsbehåring. Hormonpreparat kan ofta normalisera hormonbalansen och göra att ägglossningen kommer igång igen.

PMS och PMDS

PMS står för premenstruellt syndrom – ett samlingsnamn för olika besvär som kan uppstå mellan ägglossning och menstruation. Ofta påverkas kroppen både psykiskt och fysiskt. Särskilt svåra besvär kallas för PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. Du som mår väldigt dåligt kan få lindring med hjälp av läkemedel och kognitiv beteendeterapi.

Svamp i underlivet – genital candida

Svampinfektioner i underlivet är vanligast hos kvinnor. Typiska symptom är klåda, sveda, torrhet och rodnad i slidöppningen. Många får även en vit, grynig flytning i samband med svamp. Besvären kan försvinna av sig själva, men ibland krävs läkemedelsbehandling för att lindra besvär med svamp och klåda i underlivet. Det är däremot viktigt att inte behandla i onödan eftersom slemhinnan kan bli torr och skör.

Torra slemhinnor – atrofisk vaginit

Torra slemhinnor i slidan och urinröret kännetecknas av torrhet, klåda och sveda i underlivet. Det kallas för atrofisk vaginit. Att känna sig torr i slidan är vanligt, särskilt under och efter klimakteriet, och beror på en minskad nivå av könshormonet östrogen. Ofta räcker det att behandla lokalt med hormonpreparat, men ibland kan du behöva tillföra hormoner.

Vestibulit

Vestibulit är ett långvarigt smärttillstånd i slidan som beror på att nerverna i slemhinnan har blivit överkänsliga. Det brukar börja med smärta vid samlag eller om du för in till exempel en tampong i slidan. Utan behandling kan smärtan bli långvarig och förvärras så att all form av tryck och beröring gör ont. Besvären kan lindras med hjälp av en kombination av olika behandlingsmetoder.

Relaterade artiklar

Vaginal hälsa och menstruation – 16 okt. 2023

7 orsaker till att ditt underliv luktar annorlunda – gynekologen förklarar

Alla underliv luktar – det är helt normalt. Men luktar ditt underliv annorlunda än vanligt? Vår läkare och specialist i gynekologi och obstetrik på Kry, förklarar vad som kan vara problemet om din vagina inte luktar som den brukar.

Läs mer