Resan mot att bli gravid – om svårigheter och alternativa metoder
För vissa tar det lång tid att bli gravid, och andra kan inte bli gravida på naturlig väg. Men som tur är finns det hjälp att få.
Läs mer
Elisabeth Rosén
, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
Du som försöker bli gravid väntar kanske otåligt på resultatet. Håll ut, än är det för tidigt att ta ett graviditetstest.
Under den här veckan lossnar det mogna ägget från äggstocken och glider ner i äggledaren. Det är i äggledaren en eventuell befruktning sker.
Ägget är kroppens största cell och överlever i 12 till 24 timmar. Under denna tid har en spermie möjlighet att komma in i ägget, och då blir ägget befruktat.
Det befruktade ägget delar sig sedan till ett embryo och en moderkaka samtidigt som ägget rör sig ner till livmodern, vilket tar tre till fem dagar.
När du har ägglossning kan du få lite ont eller känna ett obehag nertill i magen.
När ägget fäster i slemhinnan kan du få en liten blödning som kallas för nidblödning. En nidblödning är ljusare än en mensblödning, har inga klumpar och varar mycket kortare än en vanlig mens.
För dig som aktivt försöker bli gravid är det bra att tänka på din livsstil, till exempel att sluta röka, snusa och dricka alkohol om du gör det. Det är också bra att tänka på vad du äter och att försöka röra på dig.
Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.