Varför får jag gaser i magen?
Fråga: Jag har problem med spänd, uppblåst och svullen mage. Ibland kan jag få ont i övre delen av magen. Det känns som att jag har en ballongmage som gör att jag rapar mycket och fiser flera gånger om dagen. Vad ska man äta när man har gaser i magen och varför får man det? Kan gaser i magen bero på något farligt som cancer?
Läkarens svar:
Möjliga orsaker
Gaser i magen är ett vanligt problem som kan drabba både barn och vuxna. Du kan känna att det kurrar och bubblar i magen eller att du behöver släppa ut luft. Andra relaterade symptom kan vara uppsvälld och spänd mage eller rapningar. Du kan även få ont i magen.
Besvär med gaser i magen är oftast kopplade till den mat du äter. Kost som innehåller mycket kolhydrater och fibrer eller grönsaker som kål, lök och bönor är några vanliga exempel. Du kan också få besvär med gasbildning av den luft du sväljer i samband med måltider, till exempel om du äter för fort eller tuggar tuggummi.
Andra tänkbara förklaringar
Förstoppning kan ge uppsvälldhet, obehag eller smärta i magen. Besvären beror ofta på fiberfattig kost, lågt vätskeintag eller för lite fysisk aktivitet. Vissa läkemedel kan också orsaka förstoppning, till exempel vätskedrivande medicin.
Gaser i magen förekommer ofta i samband med infektioner som magsjuka, matförgiftning, influensa eller corona. Gasbildning och magbesvär kan även bero på IBS, så kallad känslig tarm. Symptomen uppstår ofta efter måltid eller i samband med stress.
Vid glutenintolerans, så kallad celiaki, kan du få symptom som buksmärta, gasbildning, uppsvälld mage, diarréer eller förstoppning. Långvarig trötthet och nedstämdhet är också vanligt. Barn och ungdomar kan även få sämre tillväxtkurvor. Laktosintolerans kan också ge magsmärta, gasbildning, uppblåsthet och lös avföring. Symptomen kan uppstå några minuter till timmar efter intag av mat som innehåller laktos.
Vid magkatarr eller så kallad gastrit kan symptomen vara gaser i magen, uppspändhet, illamående och kräkningar. Du kan även få ont eller känna att det svider i övre delen av magen.
Ibland kan gaser i magen tillsammans med nedsatt aptit, viktnedgång, förändrade avföringsvanor och trötthet bero på allvarligare sjukdom.
Då bör du söka vård
Om du får ihållande besvär med gaser i magen som inte blir bättre av att undvika viss kost bör du söka vård. Du bör också söka vård om du får gaser tillsammans med förändrade avföringsvanor, nedsatt aptit eller viktnedgång.
- Innehållet har granskats av:
- Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry