Gravid vecka 27

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

Ibland går det att få barnet att röra på sig genom att dricka något kallt, äta något sött, lägga dig och vila eller putta lite lätt på magen.

Barnets utveckling

Barnet kan nu öppna och stänga ögonen.

Barnets muskler håller på att växa och blir allt starkare. Det kan du känna ibland när barnet sparkar.

Graviditetssymptom

Det är vanligt att behöv kissa ofta, även på natten. Det beror på att livmodern och barnet tar allt större plats, vilket gör att trycket mot urinblåsan ökar. Det är också vanligt att sova oroligare och att drömmarna blir livligare.

Du kan få hudbristningar i form av ränder eller strimmor på magen i takt med att den växer. Det är också vanligt att det kliar på magen. Du kan känna att det spänner runt magen, det beror på att livmodern växer så mycket.

Brösten växer allt mer. Det är vanligt att brösten känns ömma och spända genom hela graviditeten, men det kan också variera i olika perioder. Nu kan det börja läcka mjölk från brösten. Det beror på att mjölkkörtlarna växer.

Många börjar känna en ökad oro inför förlossningen under den här perioden.

Egenvård

Att smörja huden med en mjukgörande kräm kan göra att det kliar mindre. Det finns receptfria läkemedel mot klåda på apoteket, fråga personalen så får du hjälp att hitta rätt. Prata med din barnmorska om det inte hjälper med egenvård eller om du får väldigt mycket besvär.

Är du orolig inför förlossningen? Det kan hjälpa att prata med din barnmorska, en vän eller en eventuell partner. Oron blir ofta mindre när man sätter ord på den. Kom ihåg att det finns hjälp att få om du är väldigt rädd, till exempel på en Auroramottagning.

Dags att börja tänka på

Nu börjar många fundera på namn till barnet. Ett tips kan vara att ge barnet flera namn. Då kan barnet enklare byta tilltalsnamn om hen skulle vilja. Du behöver välja ett namn till barnet inom tre månader efter förlossningen.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Gravid vecka 28Gravid vecka 29