Fertilitet & graviditet

Vill du diskutera frågor som är kopplade till fertilitet och graviditet kan vi hjälpa dig med rådgivning. Legitimerad vårdpersonal gör en bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Vid behov kan du bli remitterad till vidare vård.

Få rådgivning

Fertilitet & graviditet

En graviditet innebär ofta många starka känslor – alltifrån glädje till oro. Det är normalt att ha frågor och funderingar om vad som sker i kroppen under en graviditet. Kroppen genomgår en rad förändringar under hela den första trimestern fram till förlossningen och det är vanligt att känna av olika symptom.

Sök bland symptom

Amning

Amning innebär att du matar ett barn med bröstmjölk direkt från bröstet. För vissa går det lätt att amma, andra behöver lite tid för att få amningen att fungera. Många amningsbesvär uppstår tidigt under amningsperioden och försvinner ofta efter hand. Andra kan komma senare. De flesta kan du lindra själv, men du kan också behöva hjälp av vården.

Foglossning

Foglossning är en bäckensmärta som kan uppstå i samband med graviditet. De flesta får även ont i ryggen och vissa får smärtutstrålning ner mot benen. Foglossning beror bland annat på hormonförändringar som gör att lederna blir rörligare inför förlossningen. Du kan ofta lindra smärtan genom en kombination av mindre belastning, vila, rörelse och muskelövningar. Det finns även olika hjälpmedel som kan underlätta. Smärtan försvinner som regel gradvis efter förlossningen.

Förlossningsdepression

Förlossningsdepression är en så kallad postpartumdepression som kan komma i samband med graviditet. Depressionen kan även drabba en partner eller exempelvis adoptivföräldrar. Depressionen kännetecknas bland annat av nedstämdhet och en känsla av att inte kunna glädjas åt det nya barnet. Vid förlossningsdepression bör du vända dig till sjukvården, så att du får hjälp att hantera dina känslor och tankar.

Gravid vecka 1

Gravid vecka 10

Gravid vecka 11

Gravid vecka 12

Gravid vecka 13

Gravid vecka 14

Gravid vecka 15

Gravid vecka 16

Gravid vecka 17

Gravid vecka 18

Gravid vecka 19

Gravid vecka 2

Gravid vecka 20

Gravid vecka 21

Gravid vecka 22

Gravid vecka 23

Gravid vecka 24

Gravid vecka 25

Gravid vecka 26

Gravid vecka 27

Gravid vecka 28

Gravid vecka 29

Gravid vecka 3

Gravid vecka 30

Gravid vecka 31

Gravid vecka 32

Gravid vecka 33

Gravid vecka 34

Gravid vecka 35

Gravid vecka 36

Gravid vecka 37

Gravid vecka 38

Gravid vecka 39

Gravid vecka 4

Gravid vecka 40

Gravid vecka 41

Gravid vecka 42

Gravid vecka 5

Gravid vecka 6

Gravid vecka 7

Gravid vecka 8

Gravid vecka 9

Graviditet

Graviditet är den process som kvinnokroppen går igenom efter en befruktning. Du kan bli gravid om en spermie befruktar ett moget ägg genom slidsamlag, insemination eller provrörsbefruktning. Då kan ägget utvecklas till ett embryo som så småningom blir ett foster och till slut ett barn. En fullgången graviditet pågår i ungefär 40 veckor – under tiden går du igenom stora fysiska och psykiska förändringar.

Missfall

Missfall innebär att graviditeten avbryter sig själv. Då stöts fostret ut ur livmodern innan det har vuxit färdigt. Typiska symptom är mensliknande magsmärtor och blödningar från slidan. I vissa fall krävs ingen medicinsk behandling, men ibland utförs en så kallad skrapning av livmodern för att avlägsna graviditetsrester.

Naturliga preventivmetoder

Preventivmedel skyddar mot oönskad graviditet. Det finns flera olika typer av preventivmedel. Det är viktigt att komma ihåg att bara preventivmedlen kondom och femidom också skyddar mot könssjukdomar. Läs mer om naturliga preventivmetoder.

P-piller

P-piller är en ett preventivmedel med hormoner som skyddar mot oönskad graviditet. Premenstruella besvär, menssmärtor och kraftiga mensblödningar kan ibland lindras om du använder p-piller. Samtidigt är det relativt vanligt med negativa biverkningar som humörsvängningar och nedstämdhet. Om du inte mår bra av dina p-piller kan du prova en annan sort eller välja en annan preventivmetod.

Preventivmedel och preventivmetoder

Det finns många sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. Preventivmedel som innehåller hormoner påverkar ägglossningen och menscykeln, men även kroppen i stort. Barriärmetoder stoppar spermierna innan de når fram till livmodern medan naturliga preventivmetoder handlar om att veta när kroppen inte är redo för befruktning.

Relaterade artiklar

illustration-graviditetstest-positivt-två-streck
Fertilitet och graviditet – 27 juni 2022

Vilka är de tidigaste tecknen på graviditet?

Misstänker du att du är gravid? Lär dig känna igen tidiga tecken på graviditet och få tips på hur du hanterar eventuella graviditetssymptom.

Läs mer

Sexuell och reproduktiv hälsa hos Kry

Få trygg vård, rådgivning och stöd från erfarna barnmorskor, kuratorer och läkare. Vi finns här för dig som är över 18 år oavsett sexuell läggning eller könsidentitet och kan bland annat hjälpa till med:

  • samtalsstöd
  • provtagning och behandling av könssjukdomar
  • graviditetstest och uppföljning
  • preventivmedel
Läs mer och boka tid