Sömnsvårigheter hos barn

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

De flesta barn har svårt att sova eller somna ibland. Mardrömmar kan också orsaka sömnbesvär. Tillfällig sömnbrist kan påverka koncentrationen, orken och humöret, men barnet återhämtar sig snabbt. Som förälder finns det mycket du kan göra själv för att etablera goda sömnrutiner och skapa bättre förutsättningar för god sömn hos ditt barn.

Om barnet har långvariga och allvarliga problem med sömnen som påverkar barnets fysiska eller psykiska mående bör du vända dig till vården.

Varför är sömnen så viktig för barn?

Sömnen erbjuder livsviktig återhämtning både för hjärnan och kroppen i allmänhet. När barn sover slappnar musklerna av, pulsen och kroppstemperaturen går ner medan hjärnan får tid att bearbeta olika intryck. Den djupa sömnen är särskilt viktig eftersom den bidrar till att stärka immunförsvaret och produktionen av tillväxthormon som är viktig för växande barn.

Vad händer om barnet inte får tillräckligt med sömn?

Barn med sömnsvårigheter har svårare att orka med dagen. Humöret blir ofta sämre och barnet kan ha nära till både gråt och irritation. Känsloutbrott hänger ofta ihop med dålig sömn. Sömnbrist gör det även svårt att koncentrera sig – inlärning tar längre tid och det blir svårare att lägga saker på minnet.

Varför har barn sömnproblem?

Det enkla svaret är att barnet saknar goda sömnrutiner. Barn som går och lägger sig vid ungefär samma tid varje kväll med lugnande och avkopplande kvällsritualer har ofta goda förutsättningar att somna. Fysisk aktivitet under dagen brukar också göra att kroppen är redo för sömnen på kvällen. Men det är inte alltid svaret är så enkelt: Barn kan ha svårt att sova ändå, trots att du gör allting rätt som förälder. Det kan bero på allt från tillfälliga infektioner eller exempelvis växtvärk till oro och funderingar som barnet har svårt att släppa.

Mardrömmar kan också bidra till orolig sömn. Vissa drömmar är kopplade till verkliga händelser, andra kan komma från olika intryck och rädslor. Infektioner med orolig sömn kan innebära fler mardrömmar under en kortare period. Det gäller även vid stora förändringar som kan leda till oro och nervositet, till exempel om någon i barnets närhet har blivit sjuk, om barnet ska byta skola, flytta eller på annat sätt behöver hantera nya situationer.

Vanliga orsaker till att barn sover oroligt:

  • förkylningar, barnsjukdomar eller magont

  • växtvärk eller nya tänder som är på väg

  • för lite dagsljus, frisk luft och fysisk aktivitet på dagen

  • för mycket skärmtid som överstimulerar hjärnan

  • förändringar hemma, på förskolan eller i skolan

  • mardrömmar och mörkrädsla

  • stress och oro i vardagen

  • tankar på döden eller andra svåra funderingar

  • oregelbunden dygnsrytm

  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som exempelvis ADHD eller autism.

Om nattskräck och att gå i sömnen

Nattskräck är inte samma sak som mardrömmar. När barnet vaknar av en mardröm kan du ofta trösta, lugna och kanske låta barnet somna i din säng. Nattskräck upplevs ofta som betydligt mer dramatiskt för dig som förälder, men det är inte något farligt tillstånd. Barn kan skrika och vara okontaktbara, trots att de kanske verkar vara vakna. Försök att med din närhet lugna barnet till nattskräcken släpper av sig själv. Vid nattskräck brukar barnet inte komma ihåg vad som hände efteråt.

Som förälder kan du ibland förebygga besvären genom att lugnt och försiktigt ta med barnet på toaletten för att kissa en extra gång, efter ett par timmars sömn eller i samband med att du själv går och lägger dig. Ibland kan kissnödighet skapa en oro i kroppen som i vissa fall triggar nattskräck. Vid återkommande nattskräck kan det finnas anledning att försiktigt väcka barnet en kort stund, strax innan nattskräcken brukar komma.

Om ditt barn går i sömnen är det ofta bäst att lugnt och stilla hjälpa barnet tillbaka till sängen igen, utan att väckas.

Behöver barn med sömnsvårigheter behandling?

Barn som har svårt att somna behöver i första hand trygga rutiner för sömn och insomning. De flesta behöver inte söka vård för sina besvär eftersom det ofta handlar om tillfälliga problem under vissa perioder i livet.

Vid långvariga eller mer allvarliga sömnproblem kan det vara bra att prata med en läkare eller barnpsykolog för att reda ut vad barnet kan behöva hjälp med. Ibland kan det handla om samtal, andra gånger kan medicinering i form av exempelvis melatonin vara ett alternativ under en period. Melatonin är ett kroppseget hormon som kan hjälpa vid insomningen. Om du misstänker att barnets sömnproblem beror på exempelvis depression eller ångest får barnet hjälp mot just den bakgrunden. Barn med ADHD och autism har ofta sömnproblem – då får du hjälp från respektive specialistmottagning.

Vad kan jag göra som förälder?

Det bästa du kan göra som förälder till barn med sömnproblem är att skapa goda förutsättningar att somna. Dagsljus och fysisk aktivitet gör det lättare för barn att sova på natten. Om barnet får tillräckligt mycket ljus tidigt under dagen utsöndrar kroppen naturligt sömnhormonet melatonin när det blir mörkt.

Att gå och lägga sig vid ungefär samma tid brukar också göra det lättare att somna. En harmonisk kvällsrutin som förbereder kroppen och hjärnan på att koppla av hjälper de flesta. Det kan till exempel vara ett varmt bad, att dämpa belysningen, berätta en saga för små barn eller läsa högt ur en bra bok för lite äldre barn. Musik kan också fungera lugnande för barn i alla åldrar och signalera att det är dags att sova.

Tre enkla regler för bättre sömn:

  • se till att barnet är utomhus under dagen och är fysiskt aktiv

  • hitta lugna, regelbundna rutiner inför läggdags

  • skapa en mysig och trygg miljö med dämpad belysning där barnet ska sova.

När bör jag söka vård för mitt barn?

  • har sömnsvårigheter under en längre tid

  • har sömnsvårigheter som påverkar måendet under dagen

  • är rädd för att somna

  • går i sömnen och du oroar dig över att barnet ska fara illa

  • har återkommande nattskräck.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp om ditt barn har sömnsvårigheter. Vi börjar med att prata med dig som förälder om barnets problem. I ett eventuellt nästa steg träffar vi även barnet. För att kunna boka tid för barnet måste du vara vårdnadshavare. Vi gör en individuell bedömning baserat på barnets symptom och den information som framkommit under vårdmötet. Barnet kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Vid behov kan vi remittera till vår digitala mottagning för barn- och ungdomspsykiatri (BUP). Där tar vi emot barn mellan 8 och 17 år. Alla besök på vår BUP-mottagning är kostnadsfria och sker genom videosamtal.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Vanliga frågor om sömnproblem hos barn

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterade artiklar

Allmänt om din hälsa – 5 nov. 2023

Enkla råd för bättre sömn

Sömn är en viktig del i ditt välmående, besväras du av sömnproblem? Gör vårt självtest och se vår lista över enkla tips för en bättre sömn. – Kry

Läs mer