Tecken på lunginflammation hos barn
Lunginflammation eller pneumoni hos barn kan uppstå direkt i form av akut lunginflammation, men börjar oftast som en förkylning eller långdragen hosta med eller utan feber.
Barn med lunginflammation har utöver hosta även nedsatt allmäntillstånd. Det är vanligt att bli andfådd och få ont i bröstet vid hosta och djupa andetag. Slem kan samlas långt ner i luftvägarna – det kan vara svårt för barnet att hosta upp och göra att det känns tyngre att andas. Barn kan även få svåra andningsbesvär som orsakar indragningar mellan revbenen eller vid halsen och nyckelbenet.
Lunginflammation kan ibland ge lite olika symptom hos barn eftersom den kan orsakas av olika sorters virus och bakterier. Vissa barn får snabbt hög feber och frossa, medan andra bara får en mindre temperaturhöjning. Utöver luftvägsbesvären är det vanligt att små barn även mår illa, kräks och får ont i magen. Vid en lunginflammation kan alla barn och särskilt spädbarn bli bleka, trötta och likgiltiga. De flesta barn blir helt friska inom ett par veckor.
Vanliga symptom på lunginflammation hos barn:
trötthet och försämrat allmäntillstånd
ofta feber
rethosta, torrhosta eller slemhosta
bröstsmärtor vid djupa andetag
andfåddhet och andningsbesvär
huvudvärk.
Lunginflammation hos små barn kan ofta vara mer allvarlig än hos äldre barn. Barn med astma är särskilt sårbara – då brukar väsande eller pipande andning också höra till symptombilden.
En lunginflammation kan drabba ena lungan eller vara dubbelsidig. Vid en så kallad tyst lunginflammation hos barn är symptomen inte lika uttalade utan kan vara mer diffusa. Var alltid uppmärksam på barnets allmäntillstånd.
Andra besvär med liknande symptom hos barn
Influensa och covid-19 är exempel på andra luftvägsinfektioner som kan likna lunginflammation med hosta och feber. De kan i vissa fall leda till lunginflammation hos vissa barn. Bronkit, som även kallas för luftrörskatarr och oftast orsakas av virus, har liknande symptom som lunginflammation, men brukar inte påverka allmäntillståndet på samma sätt.
Krupp eller viruskrupp kan också vara en följd av olika virusinfektioner. Typiska symptom är en skällande hosta, heshet och andningsbesvär med pipande eller väsande inandningsljud.
Astma kan också orsaka andningsbesvär och hosta, men kännetecknas inte av feber och brukar förbättras av läkemedel som inhaleras.
Varför får barn lunginflammation?
Lunginflammation hos såväl barn som vuxna beror på att lungvävnaden har blivit inflammerad av virus eller bakterier. Små barn drabbas oftare av lunginflammation än äldre barn och vuxna. Det beror på att immunförsvaret inte är helt utvecklat.
Lunginflammation hos barn är oftast inte smittsamt, men virus och bakterier som ibland orsakar lunginflammation kan smitta. De kan ge olika luftvägsinfektioner i både de övre och nedre luftvägarna. Men alla som smittas får alltså inte lunginflammation – virus ger ofta lindrigare besvär hos barn med symptom liknar en vanlig förkylning.
Vissa virus kan ibland orsaka stora utbrott av lunginflammation hos barn. Det gäller exempelvis, RS-virus, mykoplasma, influensavirus och coronavirus som alla smittar genom hosta, nysningar och droppar i luften. Leksaker, där smittan har fastnat, är också vanliga smittkällor.
Bronkiolit är en luftrörsinfektion i de minsta luftrören som ofta orsakas av RS-virus och som är vanligast hos barn under två år.
Legionella eller legionärssjuka är en sorts lunginflammation som orsakas av bakterier som förökar sig i vatten som är 18–45 grader varmt. De smittar genom inandning av vattendroppar i luften, till exempel i en dusch, bubbelpool eller via luftkonditionering. Det är vanligast för såväl barn som vuxna att smittas utomlands.
Krävs det behandling för barn med lunginflammation?
En bebis eller ett litet barn med misstänkt lunginflammation bör alltid undersökas av läkare. Äldre barn med hosta och andningsbesvär behöver också göra en läkarundersökning för att fastställa att det rör sig om just lunginflammation – och om den har orsakats av virus eller bakterier. Blodprov, röntgen och odlingar brukar vara en del av undersökningen.
Vid konstaterad bakteriell lunginflammation hos barn krävs det som regel behandling med antibiotika. Är det i stället virus som har orsakat lunginflammation hos ditt barn får besvären oftast läka ut av sig själva – då hjälper inte antibiotika. I vissa fall finns det anledning att behandla viral lunginflammation hos barn med virushämmande läkemedel.
Vid en svår inflammation i lungorna kan barnet behöva sjukhusvård med vätska, näring och antibiotika direkt i blodet. I vissa fall kan syrgas underlätta andningen. Allvarlig lunginflammation med andningssvårigheter kan kräva intensivvård med respirator.
Vid återkommande eller långvarig lunginflammation hos barn krävs en utredning av bakomliggande orsak.
Vad kan jag göra som förälder?
Barn som har lunginflammation behöver vila för att kroppen ska kunna återhämta sig så fort som möjligt.
Så här kan du lindra barnets besvär vid lunginflammation:
försök att få barnet att dricka ordentlig – det är viktigt att ersätta den vätska som kroppen förlorar i samband med feber, vätska tunnar även ut slemmet som då blir lättare att hosta upp
skapa en lugn miljö för vila – kroppen behöver återhämtning i form av vila innan ditt barn går till skola eller förskola igen
ställ in fysisk aktivitet – fysisk ansträngning vid feber kan vara direkt skadligt för barnet; hosta och andningsbesvär brukar förvärras vid ansträngning.
Det finns ingen receptfri medicin för barn mot just lunginflammation. Du kan däremot använda receptfria smärtstillande och febernedsättande läkemedel på apotek. De förkortar inte sjukdomstillståndet, men kan lindra besvären. Barn och ungdomar under 18 år ska inte använda läkemedel med acetylsalicylsyra utan läkares rekommendation på grund av risk för Reyes syndrom. Det är ett ovanligt men allvarligt tillstånd som kan påverka hjärna och lever.
Om barnet har astma är det viktigt att ge barnet läkemedel enligt ordination för att minska risken för lunginflammation. Barn som tillhör en medicinsk riskgrupp kan behöva vaccinera sig mot säsongsinfluensa.
När bör jag söka vård för mitt barn?
Sök vård om ditt barn
visar tecken på lunginflammation med hosta och feber
inte orkar äta eller leka som vanligt
har pipande eller väsande andning.
Sök vård akut om ditt barn
snabbt blir sämre, får hög feber eller kraftigt nedsatt allmäntillstånd
har svårt att andas
har snabba, ytliga andetag som ger indrag mellan revbenen.
Så kan Kry hjälpa till
Vid misstänkt lunginflammation krävs en fysisk undersökning på någon av våra vårdcentraler.
Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp om du misstänker att ditt barn har lunginflammation. Vi gör en individuell bedömning baserat på barnets symptom och den information som framkommit under vårdmötet. Barnet kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.