Myt: Jag kan bara få hudcancer om jag bränner mig.
Sanning: Ju mer sol din hud utsätts för desto större är risken för hudcancer – även om du inte bränner dig. Däremot ökar risken för hudcancer betydligt om du bränner huden. Det är extra farligt att bränna sig i unga år, eftersom barns hudceller inte har samma förmåga att skapa skyddande pigment som vuxnas. Barn ska därför aldrig sola och spädbarn ska aldrig vistas i solen.
Myt: Det går inte att bränna sig i skuggan.
Sanning: Upp till 80 procent av solens UV-strålar kan tränga igenom moln och dimma. Så även om det är mulet en dag ska du skydda dig med solskyddsfaktor. Här kan du läsa mer om säkerhet i solen för barn och vuxna.
Myt: En solbränna skyddar huden från solskador.
Sanning: Huden skyddas inte av en solbränna. En solbränna är faktiskt en brännskada. Solbrännan är hudens försök att reparera skadan och förhindra ytterligare skador. Vill det sig illa kan processen skapa gendefekter som i sin tur kan leda till cancer.
Myt: Kroppen bildar inte D-vitamin om jag använder solskyddsfaktor.
Sanning: Eftersom du aldrig helt kan skärma av dig från solen kommer varken solskyddsfaktor, kläder eller skugga hindra kroppen från att bilda D-vitamin.
Myt: Solen kan inte tränga igenom fönster.
Sanning: Solens UVB-strålar kan inte tränga igenom glas, men UVA-strålarna kan det. UVA-strålar ger ingen solbränna men de är ändå skadliga för huden. UVA-strålar kan förändra hudens celler på lång sikt och orsaka rynkor, solintolerans (rodnad, klåda, soleksem) och pigmentförändringar. Ett fönster absorberar dock den mesta strålningen och du är mer säker inomhus en utomhus.
Myt: Det är bra att sola med smink.
Sanning: Smink är sällan skadligt för huden, och det kan absolut inte bränna fast. Men att använda heltäckande smink kan ha sina nackdelar. Många foundations och puder hindrar solens UV-strålar att nå huden vilket kan leda till att du får en fläckig solbränna. Solens värme främjar även bakterier vilket kan öka risken för akne och oren hy.