ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Vad kan hjärtklappning bero på?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Det är normalt att få hjärtklappning efter ett hårt träningspass eller om du är gravid – men ibland är orsaken till att hjärtat rusar inte lika uppenbar. Vi går igenom tänkbara orsaker till hjärtklappning, vad du själv kan göra och när du bör söka vård.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Människor i alla åldrar kan uppleva hjärtklappning, något som beskrivs som en känsla av att hjärtat bultar i bröstet.
– Vissa personer beskriver en känsla av att deras hjärta börjar galoppera, slår väldigt hårt, bultar eller hoppar över ett slag. Ibland kan hjärtklappningen vara i några sekunder eller så kan den pågå i timmar, säger Rhianna McClymont, allmänläkare på Kry i England.

Hjärtklappningar är icke-specifika, vilket innebär att det kan handla om ett symptom eller en diagnos.
– De finns en mängd olika orsaker till hjärtklappning. Anledningen är oftast ofarlig och de flesta hjärtklappningar är inte ett tecken på något allvarligt, förklarar Rhianna.

Vad orsakar hjärtklappning?

Det finns en rad olika orsaker till hjärtklappning, till exempel:

Koffein och nikotin kan också orsaka hjärtklappning speciellt om det brukas i stora mängder, säger Rhianna. Om du får hjärtklappning efter du har ätit kan det bero på att du har ätit mat med hög sockerhalt, druckit energidrycker eller ätit för mycket.

Finns det något samband mellan stress och hjärtklappning?

– Vi kan uppleva hjärtklappning om vi utsätts för hög stress eller när vi upplever väldigt starka känslor, säger Rhianna och förklarar att ångestsyndrom och panikattacker i synnerhet är kopplade till hjärtklappning. Studier har visat att oro och andra psykosomatiska utlösande faktorer är ansvariga för omkring en tredjedel av all hjärtklappning.

Varför får jag hjärtklappning när jag vilar?

De flesta orsaker till hjärtklappning har ingenting att göra med dina aktivitetsnivåer. Det är inte alls ovanligt att uppleva hjärtklappning på natten när du försöker sova, säger Rhianna.

– Om du ligger på vänster sida kan hjärtklappningen bli mer märkbar eftersom hjärtat ligger precis bredvid bröstväggen i den positionen.

Är hjärtklappning kopplad till långvarig covid-19?

Hjärtklappning är ett av de vanligaste symptomen på långvarig covid-19. Flera studier har bekräftat att coronaviruset kan orsaka onormala strukturella förändringar och inflammation i hjärtat.

– Ett antal människor som lider av långvarig covid-19 har rapporterat om hjärtklappning, säger Rhianna och fortsätter:
– Det är känt att många människor som blev inlagda på sjukhus med allvarliga symptom drabbades av skador och inflammation i hjärtmuskeln.

Det är fortfarande mycket som är okänt vad gäller långvarig covid-19 och prognos, svårighetsgrad och varaktighet för symptomen. Forskningen pågår löpande.

Här berättar vår infektionsspecialist hur du bäst återhämtar dig efter covid-19 och när det är dags att söka vård.

Kan hjärtklappning vara ett symptom på ett annat medicinskt tillstånd?

– Problem med sköldkörteln, speciellt en överaktiv sköldkörtel, är en vanlig orsak till hjärtklappning, förklarar Rhianna.
– Andra tillstånd inkluderar anemi, lågt blodtryck, vätskebrist och blodförgiftning (sepsis).

Anemi, förklarar hon, medför en ökad belastning på hjärtat eftersom det finns färre röda blodkroppar i kroppen och dessa bär på syret.
– Hjärtat måste pumpa snabbare för att de röda blodkropparna ska kunna komma runt kroppen och ge tillräckligt med syre, säger Rhianna. Denna extra belastning för hjärtat kan leda till hjärtklappning.

Tillstånd som påverkar hjärtat, till exempel hjärtsvikt, skador eller sjukdomar som drabbar hjärtklaggarna, kardiomyopati och problem med hjärtats retledningssystem, kan också vara orsaken.

Mer sällan kan hjärtklappning vara ett symptom på en allvarlig hjärtsjukdom. Om det inte finns någon uppenbar förklaring på dina symptom och om hjärtklappningen inte försvinner bör du prata med en läkare.

Är det normalt att uppleva hjärtklappning under graviditet?

– När du är gravid behöver ditt hjärta pumpa mer blod runt kroppen för att försörja det växande barnet och moderkakan. Det gör att din puls ökar – vilket i vissa fall kan leda till hjärtklappning, bekräftar Rhianna.

Hjärtklappning är ganska vanligt under en graviditet och är vanligtvis inte ett tecken på något allvarligt. Om hjärtklappningen är ett symptom på störningar i hjärtrytmen som behöver behandlas är åtgärderna oftast helt säkra även under graviditeten.

Vad kan jag göra för att minska min hjärtklappning?

– Om du regelbundet dricker alkohol eller koffein kan en minskad konsumtion ofta minimera hjärtklappningen eller stoppa besvären helt, säger Rhianna. Berusningsdrickande leder oftare till hjärtklappning. Här kan du läsa mer om vanliga tecken på alkoholberoende.

Fundera även på din stressnivå eller utlösande faktorer till ångest och oro. Om du lider av ångest eller oro kan det innebära att din puls stiger som ett resultat av det som kallas flykt- och kampresponsen – något som kan utlösa hjärtklappning. Prata med en psykolog om du lider av långvarig ångest eller oro.

När bör jag söka vård för hjärtklappning?

– Om du har hjärtklappning i kombination med bröstsmärtor, yrsel eller allvarlig andnöd eller om du blir svag eller kollapsar bör du omedelbart åka till närmaste akutmottagning eftersom det kan vara ett tecken på ett allvarligt problem med ditt hjärta, säger Rhianna.

Om du har återkommande hjärtklappning som har pågått ett tag och inte har förbättrats med enklare livsstilsförändringar, bör du tala med en läkare som kan ta ytterligare tester.

Så kan Kry hjälpa till

Vid plötslig eller ihållande hjärtklappning bör du uppsöka en akutmottagning. Om det rör sig om mer lindriga besvär kan vi på Kry hjälpa dig. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård. Vid hjärtklappning krävs ofta en fysisk undersökning.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 9 juni 2024

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.