Immunförsvaret – kroppens eget skyddssystem
Immunförsvaret har till uppgift att upptäcka och bekämpa bakterier, virus och annat som inte hör hemma i kroppen.
Människans immunförsvar består av flera komplexa processer som på olika sätt samverkar för att bekämpa angripande mikroorganismer, såsom exempelvis virus, bakterier, parasiter och svamp.
Det medfödda immunförsvaret är förprogrammerat att hitta, attackera och bryta ner främmande mikroorganismer. Genom att snabbt sätta igång en process som orsakar inflammation, slår det medfödda immunförsvaret ut de flesta mikroorganismer. Det verkar ofta som en första barriär.
Om det medfödda immunförsvaret inte lyckas bekämpa de inkräktande organismerna aktiveras det förvärvade immunförsvaret.
Det förvärvade immunförsvaret utvecklas successivt under livets gång och är långsammare men mer avancerat. Det har förmågan att bilda antikroppar som utplånas de smittämnen som tagit sig förbi den första barriären. Hos det förvärvade immunförsvaret finns också det immunologiska minnet. Det är en funktion som gör att kroppen, efter genomgången infektion, kommer ihåg de inkräktande organismerna. På så sätt kan de snabbare och mer kraftfullt bekämpas, om de kommer tillbaka.
Flockimmunitet – det gemensamma skyddet
Vissa personer kan, av olika anledningar, ha ett mer eller mindre nedsatt immunförsvar. För denna grupp människor är flockimmunitet ett viktigt skydd. Flockimmunitet uppstår när tillräckligt många i befolkningen har blivit immuna mot en viss smittsam sjukdom, och därigenom skyddar även icke-immuna personer. Andelen som behöver vara immun beror på hur smittsam sjukdomen är.
När en stor andel av befolkningen har blivit immun, är det större chans att smittspridningen avtar, eftersom den hejdas när smittan når en immun person. Därmed minskar risken för icke-immuna personer att insjukna.
Sunda levnadsvanor kan stärka ditt immunförsvar
Sunda levnadsvanor innebär goda förutsättningar för ett välfungerande immunförsvar.
Genom att upprätthålla en hälsosam livsstil kan du hjälpa kroppen att hålla sig frisk:
Ät varierad och näringsrik mat. Med hälsosamma matvanor ser du till att få i dig de näringsämnen som är avgörande för ett välfungerande immunförsvar. Rör på dig varje dag. Regelbunden fysisk aktivitet är viktigt för kroppen på flera sätt, bland annat genom att det stärker immunförsvarets anti-inflammatoriska egenskaper. Värna återhämtningen. Om du stressar och sover för lite har det negativa effekter på immunförsvaret. Å andra sidan kan du hjälpa immunförsvaret genom att prioritera att få tillräckligt med sömn och vila.