Det kan kännas både ensamt och tråkigt för den som måste stanna hemma och inte kan vara lika social som vanligt. Dessutom innebär en isolering en hel del praktiska utmaningar, eftersom den isolerade varken ska gå till affären eller utföra andra ärenden som hör vardagen till.
Viktigt att följa direktiven
För den som inte själv känner oro eller kanske har svårt att identifiera sig som ”gammal” kan det vara svårt att ta till sig av direktiven. I sådana fall har du som närstående en viktig roll i att förmedla situationens allvar. Alla i samhället måste göra vad de kan för att minska virusets framfart, oavsett ålder och hälsostatus. Genom att så många som möjligt håller sig friska minskas belastningen på sjukvården.
Som barn eller anhörig till äldre personer har din roll fått en annan innebörd i smittspridningens tid. Även om den egna hälsan är under kontroll är risken för smittöverföring så pass hög att du helt enkelt varken ska träffa föräldrar eller äldre släktingar just nu. Det handlar inte längre om den enskilde individens väl, utan om hela befolkningen.
Råd till närstående
Det sunda förnuftet kan kännas som bortblåst i en utmanande tidsperiod. Ta del av dessa handfasta råd som ett stöd i vardagen.
Håll tät kontakt. Försök att vara ett känslomässigt stöd och visa att du bryr dig, även om du inte kan hälsa på fysiskt. Håll tät kontakt genom att skrivas eller ringas, gärna via videosamtal.
Var till praktisk hjälp. Erbjud dig att uträtta nödvändiga sysslor såsom att handla mat. Men tänk på att handla när det inte är alltför mycket folk och att lämna påsar utanför dörren.
Introducera online-lösningar. Visa hur enkelt det går att beställa alltifrån mat och hushållsartiklar till apoteksvaror direkt hem till dörren via nätet. Det finns också en uppsjö av talböcker och webbaserat lärande att ta del av. Museer har också börjat med virtuella visningar.
Promenera tillsammans. Även om hemmet, enligt Folkhälsomyndigheten, är den bästa platsen att vara på för äldre just nu, så uppmuntras alla som har möjlighet och är symptomfria att gå promenader.
Håll avståndet. Gå gärna ut och njut av vårsolen i varandras sällskap, men se till att hålla ett avstånd om minst en meter mellan er. Det är ett knepigt råd, men säkrast.
Prata om något annat. Det är lätt att samtalen i dessa tider handlar enbart om den kris som pågår i och med coronaviruset. Ta en paus från eländet och prata istället om sådant som bidrar med glädje.
Kom ihåg dig själv Att vara närstående till någon som är beroende av ens stöd, hjälp och omsorg kan vara påfrestande, både psykiskt och fysiskt. Inte minst under en tid som denna, då många har egna bekymmer som behöver tas om hand. Genom att värna dig själv och komma ihåg att se till dina egna behov kan du vara ett bättre stöd även för andra.