ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Stressa mindre i jul – psykologens verktygslåda

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Madeleine Gauffin, psykolog
Dag Härdfeldt, legitimerad psykolog
purple-illustration-person-hugging-itself
Under högtider som jul och nyår är det många som känner sig extra stressade. Vår psykolog förklarar hur du hanterar stressen och vad du kan göra för att minska den.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

December kan vara påfrestande för många av oss. Det är mycket som ska hinnas med på jobbet innan julledigheten, samtidigt som vi förväntas delta i olika sociala aktiviteter. Det kan också vara en jobbig tid för den som lever ensam eller den som bearbetar en sorg.

– Det är mycket som ska hinnas med innan julhelgen och det kan vara svårt att hantera, särskilt för de som redan är stressade eller överbelastade, säger Madeleine Gauffin, psykolog på Kry.

I den här artikeln delar hon med sig av några tips på hur du kan stressa mindre och några enkla stresshanteringstekniker som du kan prova.

Vilka är de vanligaste symptomen på stress?

Stress kan påverka oss på olika sätt, men det finns ett antal vanligt förekommande symptom som många upplever. – Symptomen kan vara fysiska, till exempel ökad puls, snabbare andning, huvudvärk, ledvärk eller magont, säger Madeleine.

Stress kan också yttra sig som kognitiva symptom i form av exempelvis koncentrationssvårigheter eller extrem trötthet. Personer med hög stressnivå kan också uppleva humörsvängningar och nedstämdhet.

Här ger vi dig några tips på hur du kan hantera stressiga situationer och några enkla tekniker som kan minska stressnivån.

Stressfaktor 1: Fler sociala sammankomster än vanligt

Testa det här: fundera på vad du verkligen vill göra

Du måste inte umgås med precis alla familjemedlemmar eller alla du känner. Om du känner press från andra kan du testa att sätta lite gränser.
– Familjer kan vara krävande och tala till vårt dåliga samvete, säger Madeleine och tillägger:
– Du behöver inte motivera dina beslut eller vad du väljer att göra. Var ärlig mot dig själv och försök kommunicera det.

Stressfaktor 2: Social press

Testa det här: vänta en stund innan du tackar ja till något

Pressen att gå på varje fest och tacka ja till varje inbjudan kan vara svår att stå emot.
– Vi tror att människor blir besvikna eller upprörda om vi tackar nej, men om vi hela tiden försöker göra andra till lags går vi miste om det vi själva egentligen vill, säger Madeleine.

Prova att säga: ”Jag ska tänka på saken och ge dig besked så snart jag kan” eller varför inte: ”Tack för inbjudan, men jag kan inte”.

Stressfaktor 3: Jobbstress inför julledigheten

Testa det här: sätt upp realistiska mål och deadlines

Dom flesta arbetsplatser påverkas av julen. Ökad arbetsbelastning, kortare deadlines och ökade prestationskrav kan leda till ökad stress. Om du delar upp arbetet i överkomliga deluppgifter kan belastningen bli lättare att hantera.

– Skriv ner ett antal mål som du vill hinna med innan du påbörjar ledigheten. Om din chef eller dina kollegor har orealistiska förväntningar kan ni tillsammans prioritera vad som måste göras, och vad som får vänta, säger Madeleine.

Stressfaktor 4: För lite sömn (som leder till stress)

Testa det här: försök identifiera grundorsaken

– Försök att identifiera den främsta källan till din stress, säger Madeleine. Vad är det som utlöser den? Finns det arbetsrelaterade orsaker, eller är stressen kopplad till dina nära relationer?

Du kan göra detta på egen hand, men det kan också vara bra att prata med en vän eller en psykolog. När du har identifierat grundorsakerna kan du sätta rutiner kring sänggåendet och medvetet försöka varva ner innan du går och lägger dig. Sök vård om du alltid är trött, sover hela tiden utan att bli utvilad och inte orkar med din vardag.

Stressfaktor 5: Osäkerhet kring pandemin och restriktioner

Testa det här: acceptera att saker inte alltid går som planerat och försök anpassa dig

– Kom ihåg att det är väldigt få saker i livet som du faktiskt kan kontrollera, säger Madeleine. Om något inte blir som du tänkt dig bör du försöka acceptera detta och göra ditt bästa för att anpassa dig efter rådande läge. Du kan öva på detta genom att bryta dina rutiner, ta en ny väg till jobbet eller göra något spontant som du vanligtvis inte skulle ha gjort.

Stressfaktor 6: Ofrivillig ensamhet

Testa det här:

Det finns ofta en föreställning kring hur julen och andra högtider ska spenderas. Det kan vara stressfullt om ens egna tillvaro inte stämmer överens med dessa föreställningar.

Att bryta mönster är svårt, och ibland behövs en knuff i rätt riktning. Prova att berätta för en psykolog hur du känner. En psykolog kan hjälpa dig att se saker utifrån nya perspektiv och ge dig rätt verktyg för att hantera situationen.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för råd och hjälp vid stress. Legitimerad vårdpersonal gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under mötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård. Vid behandling av stressrelaterade besvär kan vi ofta erbjuda uppföljande kontakt med psykolog eller läkare.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 9 juni 2024

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.