Om du lever med småbarn kan du nog skriva under på att livet är oförutsägbart. Det är med andra ord aldrig en dålig idé att vara förberedd på eventuella sommarskador.
Du kan förstås köpa färdiga kit med plåster, våtservetter och sårtvätt – men det är lika enkelt att sätta ihop en egen första hjälpen-väska som passar familjens aktiviteter, allergier och individuella behov. Här kommer en packlista du kan använda dig av.
- Vatten
Vatten är en viktig nödvändighet att packa ned inför semestern – dels för att dricka, men också för att tvätta ett sår eller svalka någon som blivit för varm i solen.
- Solskyddsfaktor
Solskador kan drabba både vuxna och barn så kom ihåg att packa ned solskyddskräm SPF 30 eller högre. Se till att krämen skyddar både från UVA och UVB och smörj rikligt – särskilt på barn som är extra känsliga. Små barn ska helst inte vistas i solen, framförallt inte mitt på dagen. Men om det inte går att undvika ska barnet helst bära en heltäckande UV-dräkt. Här kan du läsa mer om säkerhet i solen för barn och vuxna.
- Värktabletter
Du kan aldrig packa ned för många smärtstillande värktabletter. Tabletterna hjälper mot feber och värk av olika slag. Yngre barn har oftast lättare att få i sig smärtlindring i flytande form. Läs alltid bipacksedeln och var noga med att inte överstiga den rekommenderade dosen.
- Bandage och plåster
Packa ned bandage och vattentäta plåster. Något som också kan vara bra att ha är sårförslutningsplåster som passar för djupare skärsår.
- Handsprit
Om det inte finns tillgång till rinnande vatten är det klokt att använda handsprit – speciellt om ni har besökt folktäta platser och rört vid exempelvis ledstänger eller andra ytor som kan vara kontaminerade.
- Sårtvätt och alsollösning
Används för att tvätta rent sår och eksem. Lindrar även klåda som kan uppstå vid insektsbett och gör att risken för infektion kan minska.
- Vätskeersättning
Glöm inte att packa ned vätskeersättning som är en kombination av socker och salt. Detta hjälper att återställa vätskebalansen efter kräkningar, diarré eller vid solsting. Solsting går ofta att lindra med vätsketillförsel och nedkylning, men vid symptom på värmeslag bör man direkt förflytta sig till en sval plats och kontakta sjukvården om besvären inte går över.
- Pincett
En pincett kommer väl till hands för att plocka ut irriterande stickor i fingrar eller fötter. Skulle någon ha fått en fästing kan du ta bort den med hjälp av en pincett. Ta tag om fästingens huvud så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut. Försök att få med hela fästingen, men om en del blir kvar i huden kan du låta det vara. Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
- En liten sax
Behövs för att klippa bandage, men kan också vara användbart för att klippa naglar som gått av.
- Kylspray
Det kan vara svårt att få tag på is när du är ute och reser och då är det smart att ha kylspray till hands. Denna används till exempel för att lindra smärta vid muskelsträckningar och stukningar. Var noga med att kolla instruktionerna då viss spray inte är lämplig för små barn. Då kan du istället använda dig av en våt handduk och linda ett bandage runt skadan.
- Hydrokortisonkräm
Krämen finns att köpa receptfritt på apotek och lindrar exempelvis klåda vid insektsbett och solskador. Barn under 2 år bör inte använda hydrokortisonkräm om det inte har ordinerats av läkare.