KVINNOHÄLSA

Så jobbar Kry med kvinnohälsa

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
illustration-kvinnoansikten-i-profil-olika-färger
Vi på Kry arbetar för en jämlik och jämställd vård som är tillgänglig för alla – oavsett vem du är och var du bor. En stor del av detta arbete handlar om att synliggöra kvinnor och besvär som är särskilt kopplade till kvinnohälsa.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

I den här texten använder vi ordet kvinna för att beskriva personer som har det som brukar anses vara en kvinnokropp. Vi hoppas att du kan ha nytta av informationen här även om du använder andra ord för att beskriva dig och din kropp.

Vi har vidareutbildat vår personal

Vi på Kry har specialutbildat ett fyrtiotal av våra läkare och psykologer inom just kvinnohälsa. Det har vi gjort för att vi ska kunna förmedla viktig information och erbjuda vård som riktar sig särskilt till kvinnor. Målet är att du som söker vård hos oss alltid ska känna att du möts av kunnig vårdpersonal som tar dig på stort allvar.

Större fokus på kvinnohälsa

Medicinsk forskning har historiskt sett främst bedrivits av och för män. Därför har tillstånd, sjukdomar och besvär som framför allt handlar om kvinnors hälsa ibland fått för lite uppmärksamhet.

Regionala skillnader i behandlingspraxis, varierande tillgång till specialistvård och bristande kunskap om just kvinnohälsa har ibland resulterat i att kvinnor inte har fått rätt diagnos eller behandling.

Numera finns större kunskap om kvinnohälsa inom sjukvården och därmed bättre möjligheter att erbjuda läkarvård som botar eller lindrar. Det har dessutom blivit betydligt vanligare att själv våga tala om exempelvis smärta i slidan, utebliven mens och värk i samband med ägglossning. Det är en viktig och positiv utveckling som också är en förutsättning för att sjukvården ska kunna hjälpa till.

Det handlar om könsorgan och hormoner – men inte bara det

Kvinnohälsa handlar om all sorts vård och information inom gynekologi som är relevant för dig som har en vulva, slida, äggstockar eller livmoder.

Även könshormonerna östrogen och progesteron spelar en viktig roll för ditt mående och påverkar stora delar av kroppen. Det gäller inte minst i samband med hormonförändringar under menscykeln, en eventuell graviditet och klimakteriet.

Kvinnohälsa handlar också om besvär som kan vara problematiska för alla människor men som kvinnor får oftare än män av olika anledningar. Dit hör till exempel sköldkörtelsjukdomar och fibromyalgi.

Så kan Kry hjälpa till

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Kvinnohälsa – 5 okt. 2023

Så undersöker du brösten – steg för steg

En tidig upptäckt av bröstcancer kan rädda liv – därför är det viktigt att regelbundet undersöka brösten och känna efter knölar.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.