Men inte sällan ser verkligheten annorlunda ut, och faktum är att många drabbas av både stress och nedstämdhet i samband med högtiden.
Jesper Enander, chefspsykolog på KRY, delar med sig av sina bästa tips på hur du kan göra för att må bra i jul.
Jakten på den perfekta julen orsakar stress hos många av oss. Att behöva tänka på julklappar när ekonomin inte tillåter kan också vara en bidragande faktor till att ”årets härligaste högtid” inte riktigt lever upp till sitt rykte. En del bävar inför att umgås med familj och släkt som man kanske har ett komplicerat förhållande till. För andra handlar det om det motsatta, att man är ensam och inte har någon att fira med. Nära och kära kanske inte bor i närheten eller så finns de inte längre kvar i livet, något som kan leda till känslor av ensamhet och nedstämdhet.
Ge dig själv förutsättningar att må så bra som möjligt i jul – här är Jespers tips:
1. Sänk kraven och skifta fokus. Många bär på en bild av den perfekta julen vilket kan skapa som en kramp, även i familjer som annars har det bra. De orealistiskt höga förväntningarna leder inte sällan till besvikelser, ilska och frustration. Så försök att sänka kraven, både på dig själv och andra. Fokusera på det som faktiskt är vikigt (året om) – tacksamhet och att visa uppskattning, vänskap, kärlek och att visa omtanke. 2. Öva på att vara närvarande i nuet. Julen är en tid för reflektion, men det är lätt att ryckas med i tankar på sådant som hänt i det förgångna, eller idéer om sådant som kan komma att bli i framtiden. Öva på att vara närvarande i nuet genom att uppmärksamma din upplevelse av ögonblicket. Om du märker att tankarna driver iväg, för varsamt tillbaka uppmärksamheten till nuet. 3. Ta en paus från sociala medier. Viss forskning har kunnat visa på ett samband mellan användande av sociala medier och nedstämdhet. Så ta en paus från det eviga scrollandet och passa på att skapa en ny tradition: mobilfria tider. 4. Rör på dig. När vi motionerar frigörs endorfiner – kroppens eget må-bra-hormon som dessutom verkar smärtlindrande. Forskning visar att så lite som 30 minuters konditionsträning kan ge en rejäl humörboost. 5. Om du mår riktigt dåligt – sök hjälp. Om du mår dåligt på ett sätt som påverkar dig i vardagen, är det viktigt att du söker hjälp. Kontakta en psykolog eller en läkare som kan se till att du får rätt typ av vård och stöd.
Professionellt stöd
Till KRY kan du vända dig om du är stressad, har ångest eller mår dåligt på ett sätt som påverkar din vardag eller begränsar ditt liv. Hos oss får du prata med en legitimerad psykolog redan samma dag som du söker hjälp. Här erbjuds du psykologisk bedömning, rådgivning och behandling samt kontinuerlig uppföljning och återbesök till samma psykolog, så många gånger du behöver.