Läs det senaste kring coronavaccin här.

COVID-19

Myter och sanningar om coronavaccin

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
Ända sedan coronavirusets utbrott har forskare världen över hävdat att ett vaccin kan vara lösningen på pandemin. Men det har alltid funnits skeptiker. Vad är egentligen sant, och vad är bara en myt, om coronavaccinet?

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Annette Alaeus, läkare och infektionsspecialist på Kry, slår hål på några vanliga myter och besvarar frågor om coronavaccinet.

Hur fungerar ett coronavaccinet?

Förenklat förklarat så innehåller vacciner en försvagad eller inaktiv del av ett virus eller en bakterie. Innehållet kan inte orsaka sjukdomen utan vaccinet lurar istället din kropp att tro att den har dragit på sig en infektion – och immunförsvaret börjar tillverka antikroppar.

Om du utsätts för viruset eller bakterien efter en vaccination kan kroppen bättre bekämpa inkräktaren.

Hur har utvecklandet av ett vaccin gått så snabbt?

I genomsnitt tar det tio år att utveckla ett vaccin, så att kunna ta fram ett effektivt vaccin på mindre än ett år är en extraordinär vetenskaplig prestation.

Vaccinforskningen på coronavirus har pågått länge. Den påbörjades redan under tidigare coronavirusutbrott som SARS och MERS. Cirka 80 procent av den genetiska koden för covid-19 matchar viruset SARS, något som gav framtagandet ett försprång då en stor del av arbetet redan var gjort under de tidigare försöken.

I utvecklingen av vacciner mot covid-19 har det funnits ett globalt samarbete i en skala som aldrig setts tidigare. Vaccinforskningen har även blivit starkt finansierat – något som har lett till att processen har gått snabbare än normalt.

Tack vare den massiva ansträngning från så många företag och akademiska institutioner kan världen stå bättre rustat ifall nya typer av coronavirus skulle dyka upp samt vara bättre förberedda på en eventuell ny pandemi.

Har vaccinet testats ordentligt och vilka biverkningar finns?

Alla vaccin har testas på tiotusentals individer och godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Miljarder människor världen över har fått minst en dos vaccin utan allvarliga biverkningar. För varje vaccin som godkänns görs en bedömning av både nyttan och riskerna, baserat på data från de omfattande kliniska prövningar som gjorts innan godkännandet.

Några förväntade biverkningar är bland annat feber, muskelvärk och frossa.

Kan vaccinet påverka fertiliteten och chanserna att bli gravid i framtiden?

Det finns inga tecken på att vaccinet påverkar varken manlig eller kvinnlig fertilitet. Många har blivit gravida efter att de har tagit vaccinet.

Kan vaccinet bidra till utebliven mens eller rubbningar i menscykeln?

Det forskas just nu på detta område, men det har inte kunnat fastställas. Om du fått utebliven menstruation eller rubbning i menscykeln så har det förmodligen en annan naturlig förklaring.

Är det sant att mRNA-vaccin kan ändra på ens DNA?

Nej. mRNA är bara en transportör av vaccinet och förstörs snabbt i kroppen efter injektionen. Vårt eget DNA blir aldrig påverkat.

Är det vissa som inte bör ta coronavaccinet?

De som har haft kraftiga allergiska reaktioner mot vaccin eller något annat injicerat läkemedel ska diskutera möjligheten med en läkare inför eventuell vaccination.

Ett fåtal fall av allergisk reaktion har kopplats till coronavaccinet hos individer med botox/fillers. Symptomen har bestått av svullnad och har alltid varit övergående. En allergisk reaktion behandlas direkt vid vaccinationstillfället och ingen individ har behövt sjukhusvård.

Vem vaccineras först?

Det är viktigt att äldre och riskgrupper vaccineras eftersom de riskerar att drabbas hårdast om de insjuknar i covid-19. Läs mer om hur vi på Kry jobbar med coronavaccinationen.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.

Läs mer om coronaviruset

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.