Din menstruationscykel är mycket mer än bara en blödning en gång i månaden – den kan påverka allt från din energinivå och din psykiska hälsa till sexlusten. Elisabeth Rosén, läkare på Kry som är specialiserad på gynekologi, går igenom allt du behöver veta.
– Det är en fascinerande process som kontrolleras av hormoner som kommunicerar med hjärnan och andra organ, säger Elisabeth och fortsätter:
– Huvudsyftet med din menstruationscykel är att bli gravid, men den påverkar hela kroppen på olika sätt.
Hur länge varar en menscykel?
Det genomsnittliga menscykel är 28 dagar, men den kan variera mellan 21 och 45 dagar.
Oregelbundna cykler är också vanliga, särskilt om du utsätts för psykisk eller fysisk stress, går upp eller ner i vikt.
– Kroppen är smart, den tillåter inte ägglossning om den inte är redo för en graviditet. Men det finns tillfällen då oregelbundenhet kan orsakas av annat. Om din cykel plötsligt är kortare än 21 dagar bör du undersöka om blödningen orsakas av en infektion i livmodern eller förändringar i livmoderhalsen, snarare än mens, förklarar Elisabeth.
En cysta på äggstocken kan påverka hormonbalansen och tillstånd som PCOS (polycystisk äggstockssyndrom) kan göra att cykeln varar längre än 35 dagar.
– Senare i livet är oregelbundna cykler också det första tecknet på minskad fertilitet och början på förklimakteriet (perimenopausen).
Vilka hormoner styr menscykeln?
- Östrogen
Östrogen är ett kvinnligt könshormon som bland annat produceras av folliklar i äggstockarna. Den viktigaste uppgiften för östrogen är att reglera menstruationscykeln. Det gör livmoderslemhinnan – endometrium – tjockare och mer mottaglig för ett befruktat ägg. Östrogenmängden toppar strax före ägglossningen.
- Progesteron
Progesteron är det andra viktiga kvinnliga könshormonet. Det produceras av corpus luteum – resterna av follikeln efter att ett ägg har frigjorts under ägglossningen. Dess huvudsakliga jobb är att hålla livmoderslemhinnan på plats och optimera den för implantation, och nivåerna toppar kring dag 21 av menscykeln eller cirka en vecka efter ägglossning.
- FSH
FSH, eller follikelstimulerande hormon, produceras i hypofysen i hjärnan. Dess roll är att få äggfolliklarna att mogna. FHS spelar en viktig roll för att starta puberteten. FSH stiger under menstruationen. Det sjunker några dagar före ägglossningen, när det är viktigt att kroppen väljer ett ägg för vidare mognad. Det stiger sedan igen och underlättar ägglossningen innan det sjunker till låga nivåer strax före menstruationen.
- LH
LH, eller luteiniserande hormon, produceras också i hjärnan. Dess uppgift är att få ägglossningen att komma igång och frigöra det ägg som är mest moget. Produktionen av LH utlöses när östrogennivåerna når toppen, och det är när mängden LH är som högst som ägglossningen startar.
De viktigaste faserna i menstruationscykeln
1. Follikulärfas
När?
Fasen börjar på menstruationens första dag och pågår fram till ägglossningen.
Vad händer?
– Vid varje cykel finns ett antal äggblåsor (folliklar) i äggstockarna som växer sig större och gör sig redo för ägglossningen. Men endast ett ägg blir så pass moget att det kan lossna. Detta sker när hormonbalansen är precis rätt, säger Elisabeth.
Under denna fas börjar hypofysen producera FSH som svar på de låga nivåerna av både östrogen och progesteron.
FSH får folliklarna att växa och producera östrogen. Livmoderslemhinnan blir tjockare som förberedelse för ett befruktat ägg och slutligen, när östrogenet når en viss nivå, sjunker FSH-nivån.
Hur påverkar detta mig?
- Potentiell migrän
Östrogennivåerna är låga i början av den follikulära fasen, så om du har en benägenhet att drabbas av hormonell migrän är det nu du sannolikt får den.
- Ökad sexdrift
Östrogen stimulerar sexlusten så du kan märka att din sexdrift ökar under hela den follikulära fasen. Detta är din kropps sätt att försöka få dig gravid, vilket också är anledningen till att din vagina kan kännas fylligare och flytningarna mer hala.
- Fylligare bröst
Mot slutet av den follikulära fasen kan brösten också kännas fylligare.
2. Ägglossning
När?
Ägglossning inträffar kring dag 14 i en menscykel på 28 dagar.
Vad händer?
I slutet av den follikulära fasen har ett ägg – eller i sällsynta fall ett ägg från varje äggstock – vunnit tillväxttävlingen och är redo att släppas.
– Det mogna ägget producerar så mycket östrogen att hypofysen frigör LH, vilket gör att ägget lossnar, förklarar Elisabeth och fortsätter:
– Det tar ungefär 24 timmar för ägget att färdas genom äggledaren, där det måste befruktas för att en graviditet ska kunna ske. Ägget överlever i 24 timmar medan spermier kan överleva i upp till 5 dagar.
Hur påverkar detta mig?
- Ökad kroppstemperatur
Din kroppstemperatur kommer att stiga med ungefär en halv grad precis efter ägglossningen. Detta sker eftersom kroppen försöker optimera dina förutsättningar till befruktning och spermier föredrar en lite varmare omgivning, säger Elisabeth.
- Mjukare, öppnare livmoderhals
Blodflödet till livmodern kommer att nå sin topp och livmoderhalsen öppnas för att välkomna spermierna. Du kan själv känna på din livmoderhalstapp – den är vanligtvis ganska hård och bakåtlutad, men precis före och under ägglossningen kommer den att vara mjuk och öppen. Under ägglossningen får du flytningar som påminner om äggvita vilket underlättar för spermierna.
3. Lutealfas
När?
Den luteala fasen börjar när ägget har släppts under ägglossningen, så omkring 14 dagar innan din menstruation börjar.
Vad händer?
Ägget lämnar sitt skal – corpus luteum – som börjar producera progesteron för att hjälpa livmoderslemhinnan att mogna.
– Kroppen väntar på att ett befruktat ägg ska röra sig ner genom äggledaren och växa sig tillräckligt stort för att kunna fästas vid livmoderns vägg och det här förloppet tar några dagar.
Runt dag 21 klarar sig corpus luteum inte längre och progesteronproduktionen börjar minska, förklarar Elisabeth. Slutligen är progesteronnivåerna och östrogennivåerna så låga att livmoderslemhinnan bryts ned = menstruationen börjar.
Hur påverkar detta mig?
- PMS (premenstruellt syndrom)
Om du är bland 80 procent av de kvinnor som lider av någon form av PMS är detta den fas då du troligen kommer att drabbas av det.
- Hormonell akne
Hormonell akne är kan förvärras under den luteala fasen, återigen på grund av brist på progesteron.
4. Menstruation
När?
Den första dagen av din menstruation kallas dag 1 i din cykel, och detta är också den första dagen i din follikulära fas (se fas 1 ovan). Den genomsnittliga cykeln varar 28 dagar, men detta varierar från person till person.
Vad händer?
– Om du inte blir gravid får du din mens när livmoderslemhinnan bryts ner, förklarar Elisabeth. När progesteronnivåerna är höga går hjärnans produktion av FSH och LH ned till ett minimum. När progesteronnivåerna är låga igen startar cykeln om och du går tillbaka till den follikulära fasen.
Hur påverkar detta mig?
- Blödning
De flesta blöder i 3-5 dagar, men detta varierar.
- Risk för kramper
Många upplever lätt krampliknande känsla och obehag under menstruationen. Om smärtan är mycket allvarlig, eller om du har en ovanligt svår menstruation eller andra oroande symptom, kan det vara något annat som är orsaken och det är bäst att tala med en läkare.
När är jag som mest fertil?
– Under ägglossningen. Tidpunkten för detta varierar, men det är vanligtvis 14 dagar innan den första dagen på din kommande menstruation, säger Elisabeth.
Lär du känna din kropp under hela menscykel kan det vara till hjälp, särskilt om du försöker bli gravid.
– Var uppmärksam på flytningar, känn på livmoderhalstappen och se om dina bröst börjar bli ömma, tillägger Elisabeth och menar att du lär dig att tyda tecknen så småningom.
Så förändras menstruationscykeln under livet
Från den allra första menstruationen...
Medelåldern för den första mensen är drygt 12 år, men det sträcker sig vanligtvis från 9 till 15 år.
– Det tar ett tag för din kropp att hitta balans mellan alla hormoner efter din första mens, men efter ungefär ett år bör du ha regelbundna cykler, säger Elisabeth.
Genom potentiell graviditet och senare i livet...
Med undantag för graviditet och amning, och ibland missade menstruationer om du är mycket stressad, bör menstruationen fortsätta regelbundet tills du är runt 45 år.
– Allt eftersom vi blir äldre minskar kvaliteten på våra ägg, och det är anledningen till att risken för missfall och kromosomavvikelser ökar med åldern.
Corpus luteum blir också mindre effektiv när det gäller att producera progesteron, så din menstruationscykel kan bli kortare, säger Elisabeth och tillägger att det här är vanligtvis det första tecknet på förklimakteriet.
Avslutas med förklimakteriet och klimakteriet...
– Efter ett tag börjar du få slut på ägg, och du får inte menstruation varje månad. Trots att du inte har ägglossning producerar äggstockarna fortfarande östrogen, vilket gör att slemhinnan i din livmoder byggs upp. Om det inte produceras något progesteron som håller den kvar kommer den falla bort. Detta leder ofta till oregelbundna och kraftiga blödningar.
Det är därför du kan få oregelbundna, kraftiga och långvariga blödningar fram till omkring 51 års ålder. Om du inte har haft menstruation under ett år efter den här tiden är du officiellt i klimakteriet.