Det finns 13 olika vitaminer som alla är nödvändiga för att din kropp ska fungera normalt. Får du i dig för lite av någon av dem kan det leda till bristsjukdomar och diverse hälsobesvär. Lyckligtvis räcker det oftast att äta en varierad, hälsosam kost och vistas utomhus då och då för att täcka in dagsbehovet. Siktar du på mer än så är det inte bara onödigt – att överdosera vitaminer kan vara rent skadligt för kroppen.
A-vitamin
A-vitamin behövs för att din syn, din hud och dina slemhinnor ska fungera normalt. Brist på A-vitamin kan ge nattblindhet och allvarlig brist gör kroppen mindre motståndskraftig mot infektioner. Bra källor till A-vitamin är inälvsmat såsom lever men även ägg, ost och smör är rika på vitaminen. Grönsaker och rotfrukter innehåller karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen om och när det behövs. Om du är gravid är det extra viktigt att du får i dig tillräckligt med A-vitamin eftersom den behövs för fostrets tillväxt och utveckling.
B-vitamin
B-vitaminerna är en grupp vitaminer som bland annat påverkar kroppens ämnesomsättning, immunförsvar och celldelning. Tiamin (B1) får du i dig genom äta frukostflingor, fläskkött, inälvsmat, vetegroddar, solrosfrön och bröd. Riboflavin (B2) finns i kött, fågel, ägg, inälvsmat och korv, men även mjölkprodukter är rika på riboflavin, liksom baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter. Niacin (B3) får du i dig genom att äta kyckling, fisk och kött. Även hårt bröd och spannmål innehåller niacin. Pantotensyra (B5) finns i de flesta livsmedel men framför allt i kött, baljväxter och fullkornsprodukter. Pyridoxin (B6) hittar du i kött, fågel, korv och ägg, men även i potatis, frukt, bär, juice och matbröd. Biotin (B7) finns i nästan all mat, men särskilt innehållsrikt är lever, äggula, havregryn och vetegryn. Kroppen bildar även sitt eget biotin, så länge tarmsystemet fungerar som det ska. Folat/folsyra (B9) får du i dig folat genom att äta mörkgröna bladgrönsaker och kål av olika slag liksom bönor, kikärtor, linser, frukt och bär. Kobalamin (B12) hittar du främst i animaliska livsmedel såsom fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost.
C-vitamin
C-vitamin hjälper till att bibehålla den kemiska balansen i din kropp. Den behövs även för uppbyggnaden av brosk- och benvävnad. Dessutom underlättar C-vitamin upptaget av flera mineraler, bland annat järn. Brist på C-vitamin kan orsaka trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig C-vitaminbrist leder i sällsynta fall till skörbjugg, en sjukdom med symptom såsom inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet. Bra källor till C-vitamin är de flesta grönsaker, bär och framför allt citrusfrukter.
D-vitamin
D-vitamin är nödvändig för att ditt skelett och dina tänder ska växa och fungera normalt. Dessutom har D-vitamin en förmåga att trimma immunförsvaret så att det reagerar mer effektivt mot virus och bakterier. Brist på D-vitamin ger vanligtvis diffusa eller inga symptom, om det är en lindrig brist det rör sig om. Långvarig brist kan dock leda till rakit, ”engelska sjukan”, det vill säga uppmjukat och missformat skelettet hos barn, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Bra källor till D-vitamin är fet fisk såsom lax, sill och makrill. Men främsta källan är solens strålar; efter ungefär en halvtimmes vistande i solen har ditt behov av D-vitamin mättats. D-vitamin är en av de få vitaminer som vi svenskar riskerar att få för lite av och vissa av oss kan därför behöva tillskott.
E-vitamin
E-vitamin är en kraftfull antioxidant som bland annat bidrar till att skydda dina celler mot oxidativ stress (fria radikaler). Brist på E-vitamin har inte kunnat påvisas hos någon människa. Däremot har vissa samband dragits mellan E-vitaminbrist och hjärt- och kärlsjukdomar, svaghetstillstånd, led- och muskelbesvär, matsmältningsproblem, hormonella rubbningar och blodbrist. Bra källor till E-vitamin är frön av olika slag, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladgrönsaker, avokado, fullkornsprodukter och ägg.
K-vitamin
K-vitamin är ett samlingsnamn för de två vitaminerna K1 (fyllokinon) och K2 (menakinoner). K-vitamin behövs för blodets koagulering och är även viktig för att bibehålla en normal benstomme. Brist på K-vitamin är mycket ovanligt men har påvisats hos personer med nedsatt förmåga att uppta fett, leversjukdom eller långvarig diarré. Symptom på K-vitaminbrist är nedsatt förmåga att koagulera blod. Bra källor till vitamin K1 är kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor. Högre halter av vitamin K2 finns i kött, lever, äggula och mejeriprodukter. Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men har även påvisats i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.
Behöver du prata med en läkare?
Om du besväras av diffusa symptom eller mer tydliga tecken på att något inte står rätt till och misstänker att det rör sig om vitaminbrist, så kan vi på KRY hjälpa dig. Hos oss får du träffa en läkare som gör en professionell bedömning och sedan kan erbjuda antingen behandling och recept eller remiss till vidare vård.