Börja träna - för att orka göra mer av det du vill
Den vanligaste orsaken till att många inte kommer igång med sin träning är för att-göra-listan i vardagen redan är fylld och att det känns alldeles för stressigt att addera någonting ytterligare. Men visste du att träning kan göra att resten av ditt vardagsschema känns mindre stressigt, då träning gör att du får mer energi och kan klara av att hantera stress bättre?
– Börja träna för att orka göra mer av det du vill, brukar jag säga, berättar Louise. Men notera också vikten av att om någonting ska läggas till i vardagen, så måste någonting annat bort. Schemalägg alla dina vakna timmar för att få mer förståelse över vad du faktiskt gör med din tid.
Hur behåller jag motivationen och drivkraften?
Disciplinen ser olika ut hos varje individ, och kan variera under livets alla åldrar och faser. Därför är det viktigt att sätta upp ett positivt mål, för att behålla motivationen och drivkraften så gott det går.
– Att undvika att ha viktnedgång eller kroppsutseende som mål är en bra regel, säger Louise. Det blir sällan varken positivt eller sunt, och brukar mest kännas kravfyllt.
– Sätt istället upp ett mer positivt mål, som motiverar dig på riktigt. Kanske vill du vara en friskare och piggare förälder, eller kunna gå upp för trapporna utan att bli andfådd, eller minska din trötthet eller ångest? Var snäll mot dig själv i din målsättning, så du håller dig själv motiverad – hela vägen.
Hur börjar jag träna?
Kom ihåg att precis som alla människor inte är likadana, så ser inte allas träningsrutiner likadana ut heller. Rekommendationerna är att en vuxen person bör röra på sig 30 minuter per dag. Det kan vara alltifrån en rask promenad till ett träningspass.
– Anpassa din träning efter dig och din vardag, och jämför inte din träning med någon annans, påminner Louise. Var snäll mot dig själv.
8 bra sätt för att lyckas komma igång med din träning:
1. Planera in tiden Att börja träna kräver tid från din nuvarande vardag. Se över ditt veckoschema och gör plats för träningen genom att ta bort annat, eller att prioritera om. Känns schemat för stressigt just nu? Tänk på att ibland krävs det inte mer än 30 minuters träning. Dessutom kan träningen göra att resten av ditt schema känns mindre stressigt då träningen gör att du få mer energi och kan hantera stress bättre.
2. Omgivning Fundera på din omgivning. Var vill du träna? I vilken miljö vill du omge dig i? På en träningsanläggning, hemma eller utomhus? Vad trivs du bäst med och vad passar dig och dina rutiner?
3. Kvantitet Hur ofta vill du träna? Eller snarare: hur ofta kommer du lyckas att träna? Se över ditt veckoschema och planera in när du ska träna. Kanske vill du träna samma dag och tid varje vecka, eller så vill du variera dig?
4. Träningsform Kanske behöver du testa dig fram, eller så vet du redan precis vilken träningsform som passar dig? Exempel på träningsformer kan vara alltifrån powerwalk, stavgång, spinning och löpning till simning, dans, gymnastik, cirkelträning eller styrketräning. Försök att hitta någonting som du tycker om att göra – det kommer göra träningen lättare och roligare. Att variera din träning efter kondition, balans och muskelstyrka är också ett tips.
5. Sällskap – eller inte? Vill du ha träningen för dig själv, eller trivs du bättre i sällskap? Ibland kan det kännas skönt att träna i grupp. Antingen i ett gruppass med människor du inte alls känner, eller tillsammans med en vän, kollega eller familjemedlem. Eller så vill du kanske ha träningen helt för dig själv? Du bestämmer!
6. Motivation Fundera över vad som kan motivera dig med träningen. Ligger motivationen i träningsformen du väljer, i känslan av endorfiner efter träningspasset eller i målsättningen du satt upp?
7. Målsättning Det kan vara motiverande att ha något typ av mål. Tänk på att ett mål inte behöver vara att gå ner i vikt eller att se ut på ett visst sätt. Ett mål kan också vara att bli gladare, att minska ångest eller oro, att känna dig mer fri i din kost, eller att kunna röra på dig i vardagen utan att bli andfådd.
8. Ta hjälp – om du behöver Glöm inte bort att det är okej att be om hjälp. Kanske är en personlig tränare precis vad du behöver? Åtminstone till en början?
Lider du av en skada och har svårt att veta hur du ska träna på bästa sätt, kan du söka vård hos en fysioterapeut som kan hjälpa dig med rehabilitering, träning och anpassad fysisk aktivitet för hela kroppen.
Om du är överviktig eller har fetma kan du få hjälp, råd och en personlig behandlingsplan via din vårdgivare - läs mer här.
– Och sist men inte minst; all träning är bra träning, säger Louise. Var inte för hård mot dig själv de dagar som träningspasset inte gick som det skulle, eller blev kortare än planerat. Du gjorde det – och det är bra.