– Ångest och oro kan vara sunda reaktioner som hjälper oss att navigera i en hotfull värld. Men om oron tar överhanden är det viktigt att söka hjälp, förklarar vår psykolog Dag Härdfeldt.
Först coronaviruset, sedan kriget i Ukraina och därefter en lågkonjunktur och ekonomisk kris. För många svenskar känns världen mycket mer skrämmande idag än vad den gjorde för två år sedan.
– Sverige har länge varit ett land där vi är förskonade från krig och andra nationella kriser. Det skapar en större ovisshet hos befolkningen kring huruvida vi exempelvis kan hantera en konflikt med ett annat land. I regel leder ökad ovisshet till ökad ångest och oro, säger Dag.
Oroa sig effektivt
För att kunna hantera sina jobbiga tankar och känslor är det viktigt att inte ha som mål att sluta oroa sig och sluta känna ångest. Enligt Dag kommer det sannolikt bara göra att tankarna och känslorna växer sig ännu starkare.
– Oro är i själva verket bara ett sorts problemlösande som hjälper oss att arbeta med problem bortom tiden och rummets begränsningar. Det går egentligen att se det som ett rätt fantastiskt verktyg. Problemet med oro är att det är ett relativt svårhanterligt verktyg, som ibland skapar mer problem än vad det löser. Därför brukar jag säga till mina patienter att inte sluta oroa sig, utan att oroa sig mer effektivt, säger han och fortsätter:
– Det innebär att du har bra kontroll över oron och kan avgränsa den. Exempelvis kan du använda den på ett problemlösningsfokuserat sätt, och lyckas omsätta den till konstruktiva beteenden.
Stor inre stress
Ofta vet du själv om din oro har tagit överhanden. Om du ens funderar över om du borde söka hjälp för oron bör du göra det, menar Dag. Exempelvis kan du får en digital bedömning av en läkare eller psykolog som sedan ser till att du får rätt form av behandling.
– Den negativa formen av oro tar ofta över våra liv och ligger och gnager hela dagen. Exempelvis kanske du hela tiden håller på med kortsiktiga försäkringar som går ut på att du möter din oro med att försöka tona ner den. Tyvärr blir det bara en kortvarig ångestlindring som förstärker de underliggande jobbiga känslorna och skapar en stor inre stress.
Psykologens tips för att lindra oro och ångest
1. Avsätt tid för en orosstund
Den enda vägen bort från en oönskad känsla är igenom den. Därför rekommenderar Dag att du avsätter 15 minuter per dag där du sätter dig ner, gärna på samma plats, och tillåter dig själv att oroa dig fullt ut.
– Det handlar om att verkligen gå in känslan och låta katastroftankarna komma. Du ska tänka på det allra värsta tills du nästan får hjärtklappning. Under resten av dagen, då suget att oro sig kommer, ska du säga till hjärnan att det är okej att den oroar sig, men att den gärna får göra det under orosstunden. Den metoden brukar ge direkt lindring för de flesta.
2. Använd "tänk om-tankar"
Oro och ångest kan te sig som en diffus känsla eller vara kopplad till en tanke. Det kan vara bra att sätta ord på det som pågår inom en genom att lägga till ett “tänk om” innan tanken.
– Om du oroar dig för cancer kan du till exempel säga: “Tänk om jag har cancer”, och följdfrågan kan då vara: “är det en rimlig oro?”. Genom att formulera det du tänker blir det lättare att ta itu med känslorna.
3. Vänta inte med att söka hjälp
Du ska aldrig gå runt och fundera över om du har en sund oro eller inte. Det är bättre att vända sig till en läkare eller psykolog för att få en bedömning.
– Det går att träna upp hjärnan så att den blir mindre orolig och det bästa sättet att göra det på är tillsammans med en psykolog, säger Dag.