Vad händer med kroppen och fertiliteten med åldern?
– Äggstockarna bildas redan under fosterstadiet, och vi föds med ett förutbestämt antal ägg, förklarar Elisabeth.
I samband med puberteten aktiveras äggstockarna – äggcellerna börjar mogna och regelbundna ägglossningar sker och möjliggör, hos de flesta, en graviditet. Denna process fortsätter tills det inte längre finns något ägganlag kvar, något som för de flesta inträffar någon gång runt 45 års ålder. Därefter följer klimakteriet.
Kvaliteten på äggen försämras med tiden, men i vilken utsträckning det sker varierar mellan olika individer. Vissa blir snabbt gravida vid 40 års ålder, medan andra kämpar när de är 25 år. I allmänhet minskar fertiliteten ganska drastiskt runt 35 års ålder.
Finns det några risker med att bli gravid efter 35?
Risken för att utveckla högt blodtryck och diabetes ökar med åldern, och en graviditet kan öka den risken ytterligare. Det finns också studier som visar att risken för havandeskapsförgiftning, för tidig födsel, låg födelsevikt, missfall och dödfödsel ökar med åldern.
En graviditet följs med regelbundna kontroller på mödravårdscentralen, vilket gör att de allra flesta problem, såsom högt blodtryck och diabetes, upptäcks i tid och kan behandlas.
– När du överväger att skaffa barn kan det vara bra att ta med de risker som ökar med en stigande ålder i beräkningen. Det kan också vara bra att veta att det är mer sannolikt att det krävs en IVF-behandling (assisterad befruktning) när du är äldre, något som också ökar risken för till exempel högt blodtryck och havandeskapsförgiftning, säger Elisabeth.
Själva förlossningen kan också innebära ökad risk för komplikationer vid stigande ålder.
– Risken för bristningar ökar eftersom kroppens vävnader blir mindre elastiska i takt med att vi åldras. Det är också mer sannolikt att du behöver sättas igång eller genomgå ett kejsarsnitt, förklarar Elisabeth.
Är det vanligare med missfall och kromosomavvikelser vid stigande ålder?
– Missfall och kromosomavvikelser kan öka vid stigande ålder och beror vanligtvis på att äggens kvalitet försämras med tiden, säger Elisabeth.
Men det kan kännas betryggande att veta att även om risken för missfall ökar efter 30 års ålder, ligger den på cirka 10 procent i åldern 25–30 år. För de över 40 år ligger risken på ungefär 25 procent.
Ett KUB-test visar sannolikheten för kromosomavvikelse 13, 18 och 21 och är ett kombinerat ultraljud och blodprov som utförs runt graviditetsvecka 12. Denna sannolikhet ökar med stigande ålder, säger Elisabeth.
I en del regioner erbjuds alla gravida ett KUB-test, i andra regioner finns det en lägre åldersgräns, ofta 35 år. Om KUB-testet visar på en hög sannolikhet för kromosomavvikelser erbjuds vidare utredning med NIPT, moderkaksprov eller fostervattenprov.
– Om du inte är säker på vilken typ av tester du vill göra, eller om du inte vet hur du ska bearbeta de resultat du får, kan en läkare stötta dig och ge råd, förklarar Elisabeth.
Finns det några fördelar med att få barn när jag är lite äldre?
I Sverige, precis som i övriga delar i västvärlden, har medelåldern bland gravida stigit med tiden. Vi reser ofta efter grundskolan, pluggar mer och senare i livet och många möter sin partner när de är lite äldre. På grund av detta kan livet ur ett psykologiskt perspektiv bli stabilare ifall du skaffar barn när du är något äldre, säger Elisabeth.
Men om du väntar på att allt ska bli perfekt kanske du aldrig känner dig redo.
Fertiliteten är på topp när du är runt 25 år, men det finns ingen ålder som är ”bäst” när det kommer till att skaffa barn. Om du har träffat någon du vill ha barn med är det ur ett fertilitetsperspektiv klokt att inte skjuta upp det. Känner du dig osäker kan du tala med en läkare om dina alternativ.
Vad kan jag göra för att öka mina chanser att få barn efter 35?
– Sluta röka, minska alkoholkonsumtionen, träna och se till att du äter en välbalanserad kost, säger Elisabeth.
Stora mängder koffein minskar dina chanser att bli gravid och kan öka risken för missfall, så det är en bra idé att skära ned på kaffe och andra drycker som innehåller koffein.
Samtidigt kan olika typer av förmaningar om vad du ska och inte ska göra bidra till stress – vilket kan ha en negativ inverkan på dina chanser att bli gravid. Fokusera helt enkelt på att ta hand om dig själv på bästa sätt.
Om du vill bli gravid är det en bra idé att dagligen ta 400 mikrogram folsyra: före befruktningen och fram till de första 12 veckorna av graviditeten. Detta är för att minska risken för komplikationer i fostrets utveckling under de första veckorna.
Kontrollera även sköldkörtelfunktionen eftersom en obalans kan påverka dina chanser att bli gravid. Om du lider av hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon, kan detta behandlas.
– Om du är överviktig kan det hjälpa att gå ner i vikt för ge din fertilitet de bästa förutsättningarna, förklarar Elisabeth.
Vi på Kry kan hjälpa dig nå en hälsosam vikt – läs mer här.
Vad kan jag göra om jag inte lyckas bli gravid?
Tillstånd som endometrios och polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS, kan göra det svårare att bli gravid.
– Ibland räcker det med att vi underlättar för spermierna att ta sig in i livmodern, och ibland är IVF det bästa alternativet, förklarar Elisabeth.
Det går att fastställa den underliggande orsaken till infertilitet i omkring 70 procent av fallen.
– Den hjälp och de behandlingar som en läkare rekommenderar beror på orsaken till den minskade fertiliteten, säger Elisabeth. Allt från oregelbunden ägglossning och dålig spermakvalitet till svårigheter att ha penetrerande sex kan minska chanserna att bli gravid.
Majoriteten av de som vill ha barn lyckas så småningom. Kontakta en läkare eller en gynekolog och gå igenom dina alternativ.
Här kan du läsa mer om svårigheter att bli gravid och alternativa metoder.
Vad ska jag tänka på när jag blir gravid?
– Träna, ät nyttigt och fortsätt att ta folsyra. Det gör ingenting om du glömmer att ta en tablett folsyra någon dag, men om du har svårt att minnas kan ett larm på mobilen hjälpa dig att komma ihåg, säger Elisabeth.
Många kvinnor oroar sig för att träning kan vara skadligt, men forskning har visat att måttlig motion är säkert, har en positiv inverkan på graviditeten och kan minska risken för graviditetsdiabetes.
– Livsmedelsverket har en lista över mat som är bra för dig som är gravid, samt mat du bör undvika. Om du någon gång råkar få i dig något som inte rekommenderas är det sannolikt ingen fara, säger Elisabeth.