ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Gaser och uppblåst mage

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Gaser i magen är naturligt och oftast helt ofarligt. De flesta har gaser utan att uppleva besvär, andra får ont i magen. Det finns olika förklaringar till gaser och uppblåsthet – från gener och sjukdomar till vad du äter.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Orsaker till gaser i magen

Det är oundvikligt och helt normalt att ha gaser i magen. Under matsmältningsprocessen bearbetar tarmbakterierna den mat som finns i magen. Då startar en jäsningsprocess som bland annat innebär att gaser trycks ut av tarmen och orsakar pruttar. Om du känner att magen är uppblåst och uppsvälld eller om du har väldigt mycket gaser kan det vara tecken på ett underliggande problem. Prata med en läkare som kan hjälpa dig att utreda dina symptom.

Varför har jag för mycket gaser?

Om du upplever att du har stora problem med gaser har det ofta kopplingar till vad du äter och dricker. Här är några vanliga orsaker:

Du äter eller dricker för fort

Om du äter eller dricker för fort sväljer du luft som sedan släpps ut genom rapar eller pruttar. Du kan även få i dig luft av tuggummi, snuva eller en tandprotes som inte passar ordentligt.

Du äter mat som bildar gaser

Vissa livsmedel innehåller svårsmälta fibrer och sockerarter. Kål, blomkål, brysselkål, broccoli, torkad frukt och bönor är exempel på mat som orsakar gasbildning.

Du får i dig fruktos

Fruktos finns naturligt i frukt, bär och grönsaker. Det finns också i de flesta juicer, sylt, marmelad, yoghurt och godis. Besvär med gaser kan bero på att kroppen har svårt att ta hand om allt fruktsocker.

3 råd som kan minska gaser

  • Skriv matdagbok – då kan du enklare identifiera vilka livsmedel som orsakar gaser, så att du kan undvika besvär.
  • Ät långsamt och tugga ordentligt – då får saliven mer tid att bryta ned kolhydrater vilket kan hjälpa till att förhindra gasbildning.
  • Rör på dig – studier har visat att lätt träning, till exempel promenader eller cykelturer, kan lugna magen.

Olika sjukdomstillstånd kan orsaka gaser

Ibland kan gaser bero på intoleranser och inflammatoriska tillstånd i tarmen.

IBS – Irritable Bowel Syndrome

IBS drabbar ungefär 1 av 5 personer och kan uppstå när mat passerar genom tarmen för snabbt eller för långsamt. Du kan också ha känsliga nerver i tarmen, inte tåla vissa typer av livsmedel eller vara stressad. IBS kan orsaka magkramper, magsmärta, svullen mage, diarré eller förstoppning. Symptomen kan vara mer eller mindre konstanta eller komma och gå i perioder. Prata med din läkare som kan föreslå en behandling som passar dig.

Inflammatorisk tarmsjukdom

Crohns sjukdom och ulcerös kolit är andra mag-tarmsjukdomar som ofta kännetecknas av gasbildning, diarré och blödning i tarmen. Svårighetsgraden kan variera mellan olika personer. Ibland är inflammationen så kraftig att läkemedel inte hjälper – då kan det krävas en tarmoperation.

Laktosintolerans

Laktosintolerans uppstår om tunntarmen inte tillverkar tillräckligt med laktas, det enzym som behövs för att bryta ned mjölksocker. Typiska kännetecken brukar vara gaser, diarré, uppblåsthet, magont eller illamående om du äter eller dricker mejeriprodukter som innehåller laktos. Prata med din läkare om du misstänker att du är laktosintolerant.

Glutenintolerans

Glutenintolerans, som heter celiaki på läkarspråk, uppstår när ditt immunsystem reagerar på gluten. Det kan orsaka symptom som gaser, uppblåsthet, förstoppning, diarré, viktminskning och hudproblem. Celiaki drabbar ungefär 1 av 100 personer och är ofta ärftligt.

Då bör du söka vård

Prata alltid med en läkare om besvären begränsar dig i vardagen trots förändrad kost. Har du symptom som smärta, diarré, blod i avföringen, ofrivillig viktnedgång eller minskad aptit ska du också vända dig till vården.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du har problem med gaser i magen. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på symptomen och det som framkommer under vårdmötet. Ni kan därefter bli remitterade till vidare vård vid behov.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 9 juni 2024

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.