BARN OCH FAMILJ

Föräldraguiden – hur mår en förälder första tiden?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
Att komma hem med ett nyfött barn är inte bara en dans på rosor. Du känner förmodligen en obeskrivlig lycka – och är säkert ganska oroad och förvirrad. Hur mår egentligen en förälder den första tiden?

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Första tiden hemma

Försök att ta det så lugnt som möjligt den första tiden hemma. Följ bebisens rytm, sov när det finns möjlighet och planera inte in en massa aktiviteter. Kartlägg när ditt barn brukar vilja sova, och hur länge, när och hur hen vill äta och hur ofta du behöver byta blöja. Försök att hitta en rutin som passar er bäst – när du har lärt dig hur just din bebis fungerar.

Känn efter när det är lämpligt med besök. Tänk på att den första tiden hemma är intensiv. Många vänner och familjemedlemmar är säkert ivriga att få träffa det nya tillskottet men det är lätt att bli överväldigad av täta besök. Låt det ta sin tid. Både kropp och själ (och förälder och bebis) behöver anpassa sig till den stora livsomställningen som skett. Nyfödda barn kan dessutom lättare drabbas av infektioner eftersom deras immunförsvar inte är fullt utvecklat. Du har rätt att kräva att de som vill hälsa på bebisen ska tvätta, och sedan sprita, händerna.

Att drabbas av förlossningsdepression är vanligt men tyvärr ett tabubelagt ämne. Det är viktigt att ta symptom på förlossningsdepression på allvar för att kunna få hjälp med besvären. Kom ihåg att det är normalt att känna sig lite nedstämd de första dagarna med en ny bebis, därför är det extra viktigt att ta hand om sig och försöka sova och äta ordentligt. Du kan vända dig till vården ifall nedstämdheten eller ångesten varat i över två veckor och du börjar dra dig undan familj och vänner, har skuldkänslor, svårt att glädjas över barnet eller har svårt att orka ta hand om barnet.

Kärleken till ditt barn kan dröja

Det kan låta hjärtskärande – men alla föräldrar älskar inte sina barn från sekunden de föds. Att känslorna av kärlek för ditt barn inte dyker upp på en gång är helt naturligt. Det är lätt att tro att det är något fel på en, speciellt när alla runt omkring en talar om hur underbart det är att bli förälder. Men det är inte konstigt om du oroar dig för om du kommer bli en bra förälder eller tvivlar på att du kommer tycka om föräldrarollen. En förlossning, eller att få ett nytt tillskott till familjen, är omtumlande på alla sätt. Framför allt psykiskt.

Om du ger både kropp och själ tid att anpassa sig till den stora förändringen kommer känslorna för ditt barn förmodligen växa fram och en dag bli större än du någonsin anat.

Låt amningen ta sin tid

Första gången du ska amma ditt barn utan hjälp från till exempel en barnmorska kan kännas både läskigt och krångligt. Kom ihåg att alla är olika och ingen amning är den andra lik – för vissa går det lätt, medan andra behöver mer tid och tålamod.

Om du bestämmer dig för att amma, hitta en bekväm plats att sitta på och använd en kudde om du behöver extra stöd. För att hjälpa bebisen på traven kan du anamma principen mage mot mage, näsa mot bröstvårta. Det kanske inte fungerar första gången men som med allt annat – övning ger färdighet. För er bägge två. Läs mer om vad du kan förvänta dig om du vill amma.

Även om amning är ett vanligt sätt att mata sitt barn väljer en del att inte amma av olika anledningar. Det är lätt att känna skuldkänslor om du inte kan eller vill amma ditt barn, men det finns flera sätt att underlätta amningen och göra det mer bekvämt. Dessutom är inte amning det enda sättet att ge mat till ett nyfött barn. Här kan du läsa mer om amningsteknik och alternativ till amning.

Så hanterar du sömnbristen

Sömnbrist är något som många föräldrar är förberedda på, men kanske inte hur jobbigt det faktiskt kan bli i längden. Försök att sätta upp rutiner även när barnet är nyfött för att lära hen skilja mellan natt och dag. Dra upp rullgardinen när ni är vakna och dra ned den när det är dags att sova. Vill ditt barn gärna äta under natten kan det underlätta att du matar barnet med dina egna ögon halvslutna. Det kan leda till att ni bägge två har lättare att somna om efter matstunden, eftersom barn ofta härmar sin förälders beteende.

Något som kan provocera vissa är att sova när barnet sover – det kan fungera för en del men för många är det svårt. Kom ihåg att det är helt okej att lämna diskberget, eller strunta i att gå ut med soporna när ditt barn sover. Som förälder behöver du all vila du kan få. Är ni två som tar hand om barnet kan ni turas om att vila eller få sovmorgon. Vaknar den ena föräldern för att mata barnet på natten kan den andra ta morgonen och vice versa.

Ett annat råd är att ta hjälp av andra. Kanske bor det en morfar eller en god vän i närheten som kan passa barnen ibland. Du kan till exempel be någon släkting komma förbi på morgonen så att du får sova ut eller så kan de ta med barnet på en promenad så att du kan ta en siesta. Förhoppningsvis har du många människor runt om dig som vill hjälpa till. Någon kanske kan lämna matlådor i kylen – så att du slipper tänka på alla vardagsmåsten när bebisen sover.

Prioritera egentid om du behöver

Alla människor är olika – vissa föräldrar vill absolut inte lämna sina barn för att göra något de tycker om, medan andra känner att det är nödvändigt för att orka med. Oavsett vad du väljer ska du göra det som passar dig själv bäst. Vill du då och då prioritera dig själv ska du aldrig behöva känna skuldkänslor över det.

Att ta sig tid att umgås med vänner, eller vara helt själv, är viktigt för att samla energi. Du kommer minst sagt behöva den energin för att kunna vara en närvarande förälder. Men att ta sig egentid kan vara lättare sagt än gjort – ditt liv är säkerligen fyllt av planering och logistiska utmaningar. Be om hjälp från en vän, familjemedlem eller din partner för att frigöra tid för dig själv. Tacka, ta emot och se till att gengälda tjänsten mot din partner som förmodligen också längtar efter egentid. När ni ställer upp för varandra kommer ni skapa ett starkare band sinsemellan – ni blir ett team.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du har frågor som rör ditt barn eller föräldrarollen. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på hur du mår och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter få hjälp eller bli remitterad till vidare vård vid behov. Vi har även legitimerade psykologer som erbjuder råd till barn och unga samt till dig som förälder.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.