Endometrios och polycystisk äggstockssyndrom (PCOS) är två tillstånd som påverkar hundratusentals av de som föds med livmoder i Sverige. Även om både PCOS och endometrios kan orsaka oregelbundna blödningar och problem med att bli gravid, finns det några viktiga symptomskillnader du bör känna till.
Elisabeth Rosén, läkare på Kry och specialiserad på gynekologi och obstetrik, ger råd om hur du kan avgöra om smärta och andra symptom orsakas av PCOS eller endometrios – och när du bör tala med en läkare.
Vad är PCOS och vilka är de viktigaste symptomen?
– PCOS är ett komplext syndrom som orsakar förhöjda nivåer av testosteron, säger Elisabeth och tillägger att tillståndet påverkar menscykeln, kan ge oregelbunden mens och svårigheter att ägglossa. I förlängningen kan PCOS leda till en förhöjd risk att utveckla diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och livmodercancer.
Polycystiska äggstockar innehåller många små cystor som aldrig mognar eller växer vilket leder till att ägglossningen försvåras.
De vanligaste symptomen är:
- Oregelbunden eller utebliven mens.
- Ökad hårväxt i ansiktet, på bröstkorgen och magen.
- Viktökning.
- Akne.
Vad är endometrios och vilka är de vanligaste symptomen?
– Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern, förklarar Elisabeth. När vävnaden börjar växa orsakar den lokal inflammation och ärrbildning. Endometrios förekommer oftast i bäckenet, men finns även i andra delar av kroppen.
Det är inte alla som drabbas av endometrios som får symptom, och symptomen kan variera över tid och mellan olika människor.
De vanligaste symptomen är:
- Svåra menssmärtor.
- Rikliga och oregelbundna menstruationer.
- Smärta i bäckenet eller ländryggen mellan menstruationer.
- Besvär med urinvägarna, till exempel blod i urinen, urinträngningar och smärta när du kissar.
- Smärta vid samlag.
- Smärta i magen när du bajsar.
- Trötthet och brist på energi.
Vad är sambandet mellan endometrios, PCOS och infertilitet?
Både endometrios och PCOS kan innebära en ökad risk för nedsatt fertilitet.
– PCOS är en diagnos som orsakar problem med ägglossning och gör det svårt att bli gravid, säger Elisabeth som menar att mer forskning krävs för att fastställa varför endometrios påverkar fertiliteten.
Det kan orsakas av inflammation, ärrbildning i vävnaden eller deformation i bäckenområdet. Personer med minimal eller mild endometrios har vanligen större chans att bli gravida än personer med allvarligare fall.
Hur diagnostiseras PCOS?
PCOS är ett syndrom där flera parametrar behöver tas i beaktning och det finns inget specifikt test för att ställa diagnosen. Det gör att tillståndet kan vara svårare att identifiera och diagnostisera.
– En läkare ställer frågor om dina symptom och upplevelser. Du får ta ett blodprov för att undersöka nivåerna av olika könshormoner och göra ett ultraljud för att titta på hur äggstockarna ser ut. Ett ultraljud kan visar om äggstockarna består av massa små, omogna cystor – vilket är karakteristiskt för PCOS, säger Elisabeth.
Hur diagnostiseras endometrios?
Endometrios kan i genomsnitt ta 6 till 7 år att diagnostisera. Precis som PCOS är det vanligtvis en process i flera steg. Elisabeth berättar att en läkare först frågar om dina symptom.
– Sedan undersöks livmoder, äggstockar och nedre delen av buken för tecken på endometrios. Ofta krävs en titthålsoperation för att se om det förekommer endometriosvävnad inne i buken. Diagnosen ställs efter utredningsresultatet, säger Eisabeth.
Ska jag söka vård om jag lider av svåra menssmärtor?
Svåra menssmärtor är oftast mer förknippat med endometrios än PCOS.
– Om du kan hantera smärtan med paracetamol eller ibuprofen ett par dagar i månaden och smärtan avtar med åren, finns det vanligtvis inget att oroa sig för, säger Elisabeth och betonar att om du är orolig är det bättre att tala med en läkare, särskilt om dina menstruationssmärtor påverkar din vardag.
Kan jag förbereda mitt läkarbesök och öka chanserna att få en diagnos snabbare?
– Skriv ner dina symptom under varje menstruationscykel för att se om det finns ett mönster. Du kan använda en app eller en fysisk dagbok, säger Elisabeth som menar att ju mer informationen du ger, desto bättre.
– Anteckna eventuella symptom som du tror kan vara förknippade med antingen oregelbundna blödningar (för misstänkt PCOS) eller allvarliga menssmärtor (för misstänkt endometrios), hur länge de varar och när de inträffar, säger hon.
Detta gäller även smärtstillande läkemedel. – Istället för att bara säga ”Jag tar paracetamol” det är bra att veta hur mycket, hur ofta och hur länge, tillägger hon.
Vad kan jag göra om mina besvär inte tas på allvar?
– Besväras du av oregelbundna blödningar eller smärtsamma menstruationer är det viktigt att en ordentlig utredning görs, dels gällande PCOS och endometrios, men finns det inga tecken på dessa tillstånd bör andra potentiella orsaker utredas, säger Elisabeth.