COVID-19

Påfyllnadsdos av coronavaccinet – detta behöver du veta

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
illustration-fyra-händer-och-armar-med-plåster
För många av oss är det dags att ta en påfyllnadsdos av coronavaccinet. Men varför behöver vi den? Annette Alaeus är infektionsspecialist på Kry och berättar vad du behöver veta.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Tanken om påfyllnadsdoser har funnits länge – vi får påfyllnadsdoser av vaccin mot bland annat stelkramp och polio för att hålla immunförsvaret starkt.

Varför ska jag ta en påfyllnadsdos?

Skyddet mot covid-19 minskar gradvis med tiden.
– Ju längre tid som har gått sedan din senaste dos, eller sedan du smittats med viruset, desto högre är risken att du blir sjuk i covid-19, säger Annette och berättar att med tiden minskar kroppens antikroppar.
– Nedgången är större hos äldre och personer med underliggande sjukdomar.

En svensk studie, som utvärderat data från mer än 800 000 fullt vaccinerade och ovaccinerade personer, upptäckte att skyddet mot allvarlig covid-19-infektion sjunker betydligt med tiden (från 89 procent initialt till 42 procent efter sex månader). Risken för genombrottsinfektioner ökar därmed också.

Att få en påfyllnadsdos återaktiverar kroppens immunsvar och förbättrar effektiviteten av skyddet.

Påfyllnadsdosen kan också minska virusmängden i kroppen och smittsamheten. Om du får covid-19 är risken att smitta personer omkring dig lägre om du har vaccinerats. Därför är vaccin ett mycket viktigt sätt att skydda utsatta grupper av människor.

Fungerar påfyllnadsdosen mot omikron?

– De vacciner vi använt hittills har nu visat sig vara mindre effektiva mot omikron, eftersom just den varianten kan komma förbi både naturlig immunitet efter en genomgången infektion och immunitet efter vaccination. Men det viktigaste av allt: vaccinerna fungerar mycket bra mot att bli allvarligt sjuk och behov av sjukhusvård, säger Annette.

– Påfyllnadsdosen är därför extra viktig för att du ska kunna känna dig tryggare om du skulle bli smittad trots allt. De flesta får en lindrig infektion efter vaccinationen, säger Annette.

Hur vet jag om jag blivit smittad av omikron?

– Det går inte att säga säkert. Ditt provresultat kommer bara visa om du är infekterad eller ej. Men har du precis testat positivt, haft en förkylning eller feber kan det mycket väl vara omikron, säger Annette.

Kommer det att finnas ett nytt vaccin utvecklat specifikt för omikron?

– Även om det går att ta fram mRNA-vaccin mot specifika varianter tar det tid att producera och tillverka dem. Det förs diskussioner kring att producera ett ”cocktailvaccin” som riktar sig mot flera varianter, inklusive omikron. Men det är för tidigt att veta om vi kommer behöva det. För närvarande är påfyllnadsdosen den bästa metoden, säger Annette.

Ska jag vaccinera mig om jag precis haft covid-19?

– Om du mår bra och det har gått ungefär fyra veckor sedan du insjuknade kan du vaccinera dig. Om du har tagit ett PCR-test som visade positivt och du har två doser redan kan du avvakta något, men skjut inte upp det för länge. Det är inte farligt att vaccinera sig efter nyligen avslutad infektion, säger Annette.

Kan påfyllnadsdosen ge biverkningar?

En påfyllnadsdos kan ge lindriga biverkningar, precis som de andra doserna.
– Om du får några biverkningar är de sannolikt mildare eller liknande de du upplevde med dina första doser, säger Annette.

De vanligaste reaktionerna på vaccinet är:

Dessa symptom varar vanligtvis endast 1–2 dagar. Biverkningarna är en del av kroppens normala immunsvar och kan vara ett tecken på att vaccinet fungerar. Symptom som inträffar 4–16 dagar efter att du har vaccinerats anses vara biverkningar av vaccinet.

Rapportera eventuella biverkningar till Läkemedelsverket.

Var kan jag hitta mer information?

Du kan hitta aktuell och tillförlitlig information om påfyllnadsdosen på Folkhälsomyndighetens hemsida.

– Även om vi inte vet allt om pandemin ännu, vet vi att din påfyllnadsdos är ett av de viktigaste sätten att skydda sig själv. När det blir din tur bör du definitivt vaccinera dig, uppmanar Annette.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.

Läs mer om coronaviruset

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.