HÖST

D-vitamin under vinterhalvåret – så får du i dig tillräckligt

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
tecknad-bild-med-kvinna-sol-och-moln
När du vistas i solen bildar kroppen D-vitamin – men under hösten och vintern är solens strålar inte tillräckligt starka för att ge effekt. Så vad händer när mörkret faller på och hur får du i dig tillräckligt med D-vitamin?

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Kroppen kan samla på sig D-vitamin i huden genom solljus i ungefär sex månader – från tidig vår till sen höst. Däremellan är UV-ljuset för svagt för att det ska ge någon effekt. Det går däremot att öka halterna av D-vitamin på andra sätt än genom solljus. Det finns flera livsmedel som innehåller mycket D-vitamin, till exempel lax och olika mejeriprodukter.

Varför är D-vitamin viktigt för kroppen?

D-vitamin är nödvändigt för att ditt skelett och dina tänder ska växa och fungera normalt. Dessutom hjälper D-vitamin kroppens slemhinnor att på ett effektivt sätt bekämpa bakterier och virus.

Vi har D-vitaminreceptorer i hela kroppen, inklusive i hjärnan, något som visar hur viktig den här vitaminen är för oss. Det är vanligt att mäta D-vitaminnivåer i samband med psykisk ohälsa. Vid låga nivåer får man ofta D-vitamin på recept för att reglera ett lågt värde.

Brist på D-vitamin ger vanligtvis diffusa eller inga symptom – om det är en lindrig brist det rör sig om. Långvarig brist kan dock leda till rakit (”engelska sjukan”), det vill säga uppmjukat och missformat skelett hos barn och benuppmjukning (osteomalaci) hos vuxna. Via BVC får, och rekommenderas, alla barn från en vecka upp till två års ålder ett dagligt intag av D-vitamin för att förhindra rakit.

Det finns forskning som tyder på att D-vitaminbrist kan vara en bidragande orsak till flera olika sjukdomstillstånd. Bland annat olika cancerformer.

Vad händer under vintermånaderna?

Det finns en gräns för hur mycket D-vitamin som kan lagras i kroppen – beroende på hur mycket du har samlat på dig under soliga dagar tar det olika lång tid innan nivåerna sjunker. För de allra flesta är halterna som lägst i januari och februari. Men trots att halterna av D-vitamin går ned under vinterhalvåret innebär det inte att de tar helt slut.

Det råder delade meningar om huruvida kosttillskott ger positiva effekter på kroppen eller inte. Men den generella uppfattningen är att om man inte har väldigt låga nivåer borde man inte behöva kosttillskott. En del svenskar väljer att äta tillskott under hösten och vintern. Risken att få i sig för mycket D-vitamin är relativt låg i Sverige, däremot kan stora mängder leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.

Så får du i dig D-vitamin utan sol

Även om solen är den största källan till D-vitamin finns det flera livsmedel som innehåller vitaminet. Här listar vi några:

  • Fet fisk – såsom lax, sill och makrill.
  • Mejeriprodukter – mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin.
  • Animaliska produkter – såsom ägg och kött. Dessa innehåller en del D-vitamin.

Riskgrupper kan behöva tillskott

Om du har ett medicinskt tillstånd som kan vara kopplat till låga nivåer av D-vitamin eller tillhör en riskgrupp kan du gå till din läkare och ta ett blodprov för vidare utredning.

De som inkluderas i en riskgrupp är bland annat:

  • Personer som sällan vistas ute i solen.
  • Personer med mörk hudpigmentering.
  • Personer som täcker stor del av hudytan med kläder eller som konsekvent använder UV-skyddande solkräm.
  • Barn som inte får tillskott av D-vitamin.
  • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du tror att du lider av brist på D-vitamin. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli remitterad till vidare vård vid behov.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Höst – 13 aug. 2023

Vanliga höstbesvär och hur du kan lindra dem

Hösten är en årstid då många tenderar att känna sig hängiga och förkylningarna avlöser varandra. Här listar vi de vanligaste besvären – och vad du kan göra för att lindra dem.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.