Kroppen kan samla på sig D-vitamin i huden genom solljus i ungefär sex månader – från tidig vår till sen höst. Däremellan är UV-ljuset för svagt för att det ska ge någon effekt. Det går däremot att öka halterna av D-vitamin på andra sätt än genom solljus. Det finns flera livsmedel som innehåller mycket D-vitamin, till exempel lax och olika mejeriprodukter.
Varför är D-vitamin viktigt för kroppen?
D-vitamin är nödvändigt för att ditt skelett och dina tänder ska växa och fungera normalt. Dessutom hjälper D-vitamin kroppens slemhinnor att på ett effektivt sätt bekämpa bakterier och virus.
Vi har D-vitaminreceptorer i hela kroppen, inklusive i hjärnan, något som visar hur viktig den här vitaminen är för oss. Det är vanligt att mäta D-vitaminnivåer i samband med psykisk ohälsa. Vid låga nivåer får man ofta D-vitamin på recept för att reglera ett lågt värde.
Brist på D-vitamin ger vanligtvis diffusa eller inga symptom – om det är en lindrig brist det rör sig om. Långvarig brist kan dock leda till rakit (”engelska sjukan”), det vill säga uppmjukat och missformat skelett hos barn och benuppmjukning (osteomalaci) hos vuxna. Via BVC får, och rekommenderas, alla barn från en vecka upp till två års ålder ett dagligt intag av D-vitamin för att förhindra rakit.
Det finns forskning som tyder på att D-vitaminbrist kan vara en bidragande orsak till flera olika sjukdomstillstånd. Bland annat olika cancerformer.
Vad händer under vintermånaderna?
Det finns en gräns för hur mycket D-vitamin som kan lagras i kroppen – beroende på hur mycket du har samlat på dig under soliga dagar tar det olika lång tid innan nivåerna sjunker. För de allra flesta är halterna som lägst i januari och februari. Men trots att halterna av D-vitamin går ned under vinterhalvåret innebär det inte att de tar helt slut.
Det råder delade meningar om huruvida kosttillskott ger positiva effekter på kroppen eller inte. Men den generella uppfattningen är att om man inte har väldigt låga nivåer borde man inte behöva kosttillskott. En del svenskar väljer att äta tillskott under hösten och vintern. Risken att få i sig för mycket D-vitamin är relativt låg i Sverige, däremot kan stora mängder leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.
Så får du i dig D-vitamin utan sol
Även om solen är den största källan till D-vitamin finns det flera livsmedel som innehåller vitaminet. Här listar vi några:
- Fet fisk – såsom lax, sill och makrill.
- Mejeriprodukter – mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin.
- Animaliska produkter – såsom ägg och kött. Dessa innehåller en del D-vitamin.
Riskgrupper kan behöva tillskott
Om du har ett medicinskt tillstånd som kan vara kopplat till låga nivåer av D-vitamin eller tillhör en riskgrupp kan du gå till din läkare och ta ett blodprov för vidare utredning.
De som inkluderas i en riskgrupp är bland annat:
- Personer som sällan vistas ute i solen.
- Personer med mörk hudpigmentering.
- Personer som täcker stor del av hudytan med kläder eller som konsekvent använder UV-skyddande solkräm.
- Barn som inte får tillskott av D-vitamin.
- Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel.