COVID-19

Så tar du hand om din astma i coronatider

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Om du har astma och drabbas av en virusinfektion, som covid-19, kan dina besvär förvärras. Vi går igenom hur du kan underlätta symptomen och när du bör kontakta vården.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

I samband med en virusinfektion kan astma försämras och ge ökade andningsbesvär. Dock finns det mycket som du med astma kan göra för att förbättra dina förutsättningar och stå bättre rustad om du insjuknar i en infektion som drabbar luftvägarna.

Rekommendationer för dig som är under behandling

Målet med all typ av astmabehandling är att både lindra och minska symptom, så att du ska kunna leva ett så obehindrat liv som möjligt. Med hjälp av diverse inhalatorer med olika substanser som du fått av din läkare kan du lindra dina besvär.

Det finns inhalatorer som minskar inflammationsbilden på sikt och andra inhalatorer som vidgar luftrören och snabbt påverkar tillfälliga försämringar. Långverkande luftrörsvidgande tas dagligen medan den kortverkande luftrörsvidgande tas vid tillfälliga andningsbesvär, till exempel vid ansträning.

Optimera astmabehandling

Du som har astma ska inte behöva lida. Det betyder att du behöver ta de läkemedel du har fått på recept i den dosering som är angiven. I tider av smittspridning är detta ännu viktigare. Du kan behöva öka vissa läkemedel för att förhindra andningsbesvär om du drabbats av en infektion. Eftersom covid-19 angriper de nedre luftvägarna, där det viktiga syrgasutbytet sker, kan en optimerad behandling underlätta och möjligen minska risken för svår lunginflammation om du skulle bli smittad.

Även om du bara skulle få milda symptom vid en infektion behöver medicineringen var så bra som möjligt för att minska risken för mer allvarliga besvär. Detta är viktigt – inte minst i och med pollensäsongen – där björk- och gräspollen kan förvärra besvären för astmatiker. Utöver en bra medicinering är det viktigt att följa råden nedan för hur du själv kan minska dina besvär.

Ta din astmamedicin regelbundet Var extra noga med att du tar din antiinflammatoriska inhalationsmedicin. Den kan minska risken för att din astma blir sämre om du skulle insjukna i en infektion. Lägg till snabbverkande inhalationer när du behöver, om en läkare har rekommenderat det. Du kan även ha blivit ordinerad andra läkemedel av en läkare.

Ha alla nödvändiga läkemedel hemma Se till att du har all din astmamedicin hemma. Både de som används dagligen och de du tar vid behov när dina besvär förvärras.

Läs på om din sjukdom Kunskap och förståelse förenklar din vardag. Det är du själv som bäst känner din sjukdom och vad du ska göra vid tillfälliga försämringar utifrån den behandling du har fått. Har du frågor om din astma kan du vända dig till en sjuksköterska eller en läkare. Hjälper inte din ordinerade behandling behöver du ta kontakt med sjukvården.

Kontrolltest hemma vid astma

Det finns test du kan göra online för att ta reda på om din astma är välreglerad. Protokollet AKT (Astma Kontroll Test) består av fem frågor. Resultatet ger en fingervisning om ditt astmaläge. Som komplement kan du använda en PEF-mätare för att få större insikt om, och följa, din lungkapacitet och funktion över tid. Mätaren skrivs ut som hjälpmedel på recept av en läkare.

En välkontrollerad och välbehandlad astma är inte ett skydd från att bli smittad av coronaviruset. Däremot innebär en okontrollerad astma ofta en försämrad lungkapacitet och ökad risk för att bli allvarligt sjuk. Det kan försvåra sjukdomsförloppet och dra ut på läkningen och återhämtningsperioden.

Förebyggande och lindrande egenvård vid astma

Det finns en hel del som du med astmadiagnos kan göra både för att förebygga och lindra besvär vid en eventuell infektion.

  • Andningsträna. Det finns flera sätt att stärka lungorna på, exempelvis med hjälp av andningsövningar.
  • Rör på dig. Fysisk aktivitet förbättrar cirkulationen och ventilera lungorna vilket stärker andningen.
  • Försök sluta röka. Rökning är aldrig bra, men särskilt dåligt är det för dig med astma. Förutom att orsaka lungskador gör rökning det svårare att kontrollera astman. Dessutom fungerar dina astmaläkemedel sämre om du röker.
  • Kartlägg försämrande faktorer. Identifiera och undvik sådant som förvärrar dina andningsbesvär.
  • Öva på att slappna av. Psykiska faktorer som ökad stress kan leda till att andningen känns ansträngd. Därför kan det vara klokt att se över din livssituation och minimera sådant som gör dig stressad.
  • Kom ihåg att dricka. Vätska gör slem mer lättlösligt och varm dryck kan lindra vid hosta.
  • Sov med huvudet högt. Använd kuddar bakom ryggen för att underlätta andningen nattetid.
  • Medicinera. Ta de läkemedel som du blivit ordinerad av läkare.

Då bör du söka vård

Kontakta läkare om medicinering inte hjälper eller förbättrar dina besvär vid en infektion. Samma sak gäller om dina symptom förvärras eller om du har svårt att andas. Sök vård akut om du har andnöd med eller utan hög feber.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid astma. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård. För att ställa en astmadiagnos krävs en fysisk undersökning.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.