KRY

Läkarbesök i mobilen

Ladda ned Ladda ned

Ont i svanskotan

Få hjälp redan idag

Ont i svanskotan

Allmänt

Sitter du ofta stilla under längre perioder är det inte ovanligt att uppleva en värkande känsla i den nedersta delen av ryggkotan. Även att ramla och slå sig orsakar ofta dessa ryggbesvär. Har du fått ont i svanskotan kan du läsa vidare för att ta del av information och få nyttiga råd.

Symtom

Åkommor relaterade till ryggslutet och framförallt svanskotan, kännetecknas av en molande och intensiv smärta som utstrålas mot analöppningen. I och med det misstar många besvär med svanskotan som 'ont i rumpan'. Besvären leder inte till vare sig blödning, klåda eller flytning, dock upplever du svårigheter när du sitter fall du drabbas. Den värkande svanskotan drabbar inte förmågan att uträtta naturliga behov, att besöka toaletten kan dock upplevas som mycket smärtfyllt i den nedre ryggen. För många med ont i svanskotan är det nästintill omöjligt att sitta bekvämt och en sittkudde krävs, i vissa fall hjälper det även att sitta mellan två stolar.

Orsaker

En vanligt förekommande orsak som leder till ont i svanskotan är foglossning i samband med graviditet. Eftersom bäckenbottenmuskulaturen fäster vid svanskotan finns det en rad anledningar bakom vad som orsakar värk och obehag. Stillasittande framför datorn ger i allt högre grad upphov till problem både bland män och kvinnor. Då svanskotan tillhör den betydligt längre ryggkotan är den smärtfyllda känslan ofta svår att själv lokalisera. För att säkerställa att de problem du upplever har att göra med svanskotan kan du ta hjälp av en ortoped. Med rätt ortoped får du även förebyggande råd anpassade till exempelvis ditt yrkesliv.

Behandling

Behandlingen för dig när du har ont i svanskotan varierar beroende på smärtnivån samt hur långvarigt du upplevt besvären. Vid kortare besvär räcker det i de flesta fall att behandla smärtan med värk- och febernedsättande NSAID-läkemedel. En annan vanlig behandling är injicering av lokalbedövningsmedel samt adrenalin med ett par dagars mellanrum. För de som upplever bestående problem med ryggen kan det, ifall det anses nödvändigt, krävas ett enkelt kirurgiskt ingrepp med remiss till kirurgklinik. Har du besvär med svanskotan är det viktigt att du får den hjälp du behöver för att kunna vidta rätt åtgärder för tillfrisknande.

När du bör söka vård

Upplever du att du återkommande har ont i svanskotan? I fall du utan resultat har provat förebyggande åtgärder som att ändra sittställning, underlägg eller använda hjälpmedel för ryggen, är det möjligt att du behöver söka vård. En värkande svanskota faller under kategorin ryggbesvär och bör därför undersökas av en ortoped då du vill fastställa orsaken till dina smärtor. I fall du är kvinna och misstänker att besvären är kopplade till din graviditet är det viktigt att söka vård så att förlossningen genomförs så smärtfritt som möjligt.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Ont i svanskotan och andra besvär med ryggen är vanligt förekommande. Ta kontakt med oss på Kry.se när du vill ha snabb och professionell medicinsk hjälp. Boka ett videomöte med en läkare för en genomgång eller få smidigt remiss eller sjukintyg utskrivna. Vi gör allt för att du ska bli kry igen!

Läkarbesök i mobilen

Få hjälp vid ont i svanskotan

Ladda ned KRY för rådgivning och eventuell behandling vid ont i svanskotan. Läkarbesöket sker via videosamtal och du träffar oftast en läkare inom några minuter.

  • Läkarbesök genom videosamtal
  • Gratis för barn och ungdomar upp till 20 år
  • Få råd, recept eller remiss
  • Hemleverans av läkemedel