Bihåleinflammation

Få snabb hjälp vid bihåleinflammation redan idag

 • Över 98% patientnöjdhet
 • Europas största digitala vårdgivare
 • Möten på över 20 språk
 • Öppet varje dag 06.00-24.00

Få snabb hjälp vid bihåleinflammation redan idag

 1. 1
  Ladda ner appen
 2. 2
  Logga in med bank-ID
 3. 3
  Boka möte med läkare
 4. 4
  Få råd om behandling

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation

Tips och råd vid bihåleinflammation

Hur blir man smittad?

Bihåleinflammation, eller sinuit som det också kallas, brukar uppstå i och med en förkylning. Sinuit i sig är inte smittsamt utan det är förkylningen som smittar. Sjukdomen uppstår för att näsgångar och bihålor blir inflammerade. Bihålorna producerar normalt ett slem, mucus, som har en geléliknande konsistens och skyddar oss genom att fånga upp bakterier. När vi är förkylda eller drabbas av allergi så bildas extra mycket slem i bihålorna. Detta gör det lättare för bakterier och virus att föröka sig. Sinuit kan uppstå av både svamp, virus eller bakterier. Tandinfektion och allergier ökar risken för bihåleinflammation. Det är dock vanligast att sinuit uppstår från virus.

Diagnos och egenbehandling

Det är väldigt lätt att förväxla sinuit med en vanlig förkylning eftersom symtomen är väldigt lika. När en förkylning vägrar ge med sig kan det vara ett tecken på bihåleinflammation. De vanligaste symtomen på sinuit är huvudvärk samt ett tryck över kinder, panna och överkäke. Andra symtom kan vara försämrat luktsinne, feber, nästäppa, trötthet, halsont, rinnande näsa och hosta. För att underlätta din sinuit kan du ta avsvällande receptfri nässpray eller näsdroppar. Du kan också skölja näsgångarna med en koksaltlösning som finns att köpa på apoteket. Normalt läker sinuit ut av sig själv, men har dina bekymmer inte gått över inom 14 dagar är det dags att kontakta läkare. Läkaren gör en undersökning och använder ibland till och med röntgen eller ultraljud.

Hur går undersökningen till?

Läkaren känner på kinder och ansikte för att se om du är öm. Även halsens lymfkörtlar och käkens vinklar undersöks. Ett verktyg som kallas nässpekulum används ofta i undersökningen. Detta är en liten platt tång som förs upp i näsborren och hjälper läkaren att vidga näsborren för att lättare se om en inflammation har uppstått. I de allra flesta fall räcker denna undersökning för att kunna konstatera om det rör sig om bihåleinflammation eller inte. När det handlar om mer kronisk inflammation kan läkaren vilja göra någon form av röntgen, eller ett s.k. fiberoptiskt endoskop för att se om det finns något onormalt i näsgångarna eller bihålorna som gör att inflammationen återkommer.

Ser behandlingen olika ut för vuxna och barn?

Det är ingen skillnad på hur barn och vuxna behandlas när det handlar om sinuit. Små barn drabbas dock sällan eller aldrig av sinuit som behöver behandlas, eftersom deras bihålor blir större i takt med att de växer. Segdragen eller mer allvarlig bihåleinflammation behöver ibland behandlas med en antibiotikakur, oftast med penicillin. Man kan också använda kortisonspray som behandling, denna får svullnaden att gå ner och underlättar kroppens arbete med att forsla bort det virus- eller bakterieattackerade slemmet. Skulle det vara så att varken antibiotika eller kortisonspray skulle hjälpa kan det bli tal om att spola bihålorna. Detta görs oftast på vårdcentralen, men ibland kan man även få en remiss till en öra-näsa-halsläkare.

Är det vanligt med andra sjukdomar eller komplikationer i samband med bihåleinflammation?

I Sverige är det idag väldigt ovanligt att man får några allvarliga följdsjukdomar av en bihåleinflammation. Det kan dock hända att infektionen drar ut på tiden och ger besvär som långvarig hosta, trötthet eller att man upplever att en dålig lukt kommer från näsborrarna. I sällsynta fall om pannans bihålor är infekterade kan det spridas till hjärnhinnorna eller ögonhålan. Detta kan i sin tur leda till hjärnhinneinflammation som är en allvarlig sjukdom och kräver läkarvård. Om detta skulle hända ett barn är det ytterst allvarligt. Barn har en mycket tunn vägg in mot ögonhålan vilket gör att inflammationen lätt kan sprida sig. Om området runt ögonen verkar påverkade kan det vara ett tecken på att infektionen har spridit sig till hjärnan eller hjärnhinnorna. Om detta händer ska du genast uppsöka läkare.

Hur kan jag undvika bihåleinflammation?

Det är oftast allergier och förkylningar som orsakar bihåleinflammation, så försök att undvika att bli förkyld. Skärpt handhygien särskilt i "förkylningstider" kan hjälpa till. Sluta röka, då slemhinnorna svullnar vid rökning. Se till att dricka tillräckligt med vatten, detta gör slemmet mer lättflytande och lättare för kroppen att transportera bort. God sömn är som alltid viktigt. Om du känner att du håller på att bli förkyld, se till att göra vad du kan för att hålla bihålorna så öppna som möjligt. Lägg en extra kudde under huvudet när du ska sova, använd nässpray samt se till att hålla dig i rörelse för att undvika svullnad. Du kan också göra ett vattenbad där du andas in vattenånga, detta minskar svullnaden samt renar bihålorna.

Boka möte Boka möte